1968 voorbij. Van liever lief tot bittere woede.
“1968 voorbij. Van liever lief tot bittere woede” – Een kroniek van de sixties en seventies
Ook nog ruzie gehad thuis of in school over je veel te lange haar of je veel te korte rok? Misschien ben je zelfs nog weggelopen uit school om mee te gaan betogen voor “Leuven Vlaams”? Wellicht keek je (met rode oortjes) naar “Johan en de Alverman” of “Fabian van Fallada”? En zong je luidkeels mee met Nonkel Bobs “Vrolijke Vrienden”! En was je ooit lid van de “Mekbrigade”, die je overlaadde met geschenken en zelfs reizen in binnen- en buitenland?
Wie waren trouwens je favoriete zangers en groepen toen? Was een fan van de Beatles of van de Rolling Stones? Of hield je meer van de Vlaamse kleinkunstenaars? Misschien zong je zelfs mee met Soeur Sourire?
Ging je dansen of hield je meer van een “goed gesprek” in het bruine café? En, wie weet, nam je voor het eerst plaats achter het stuur van pa’s wagen, nadat je (alleen met een theoretisch examen) je rijbewijs gehaald had?
Zoveel plezierige dingen maar ook onheilspellende berichten op de gloednieuwe televisie. Over de oorlog in Vietnam die maar niet wilde eindigen of de Berlijnse muur, waar opnieuw vluchtelingen waren doodgeschoten door de VOPO’s. En plots kwamen allerlei rampen ook dicht bij je bed, zelfs in eigen land. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de vreselijke brand van de Innovation in Brussel?
Een mix van goed en kwaad waarin de generaties van toen opgroeiden. Met tal van nieuwe kansen op school en in het “echte leven” die zich aanboden. Ouders en kinderen van toen hoopten op een lange periode van welvaart en geluk maar niet eens lang daarna ging het (weer) mis. De olie werd duurder, fabrieken sloten of trokken weg, allerlei internationale spanningen werden weer voelbaar.
Tijd om terug te kijken, nog eens genieten van alles wat de sixties en de jaren nadien zo boeiend maakte. Maar ook durven onder ogen zien dat het niet veel later steil bergaf ging. Maar gelukkig kan niemand ons nog de herinneringen en verworvenheden van die opwindende jaren afpakken!
Deze lezing (met presentatie) kost 200 euro en 30ct/km verplaatsingskosten. Liefst met openbaar vervoer (goedkoper en stressbestendiger – af te spreken).
Meer informatie: eddieniesten@hotmail.com
– 32 12 225744 – 32 479 021728
Eddie Niesten (1951 – Maastricht) studeerde talen, communicatie, buitenlandse politiek en marketing aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Hasselt. Hij verzorgde al diverse uitgaven over België en zijn geschiedenis, zowel hier als in Nederland. Daarbij ook heel wat boeken met betrekking tot landbouw en voeding, gastronomie en culinaire ontwikkelingen. Over deze thema’s geeft hij vorming en lezingen, verzorgt hij bijdragen in de media in België en Nederland en organiseert hij gegidste wandelingen.
Hij publiceerde de voorbije jaren onder meer “Goesting in Vlaanderen”, “Op de wijze van de chef”, “De Keuken van ons Moeder” (bekroond in Nederland), “Tweemaal oorlog, driemaal honger. 1914-1944”,“De Keuken van mijn Kindertijd” (Davidsfonds). “De Culinaire Ziel van Nederland. Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders”.Zopas verscheen “1968 voorbij. Van liever lief tot bittere woede”…