Tentoonstelling in SOW kerk Berlicum
De Historische Vereniging Berlicum Middelrode houdt op Open Monumentendag een tentoonstelling van zo’n 30 fraaie historische foto’s en documenten over het vroegere Nederlands-Hervormde-kerkje, thans al jaren bekend als de Samen-Op-Weg-kerk van de Protestantse Gemeente Berlicum-Rosmalen, aan het Raadhuisplein 4 , 5258 BJ Berlicum.
De tentoonstelling is voor het publiek geopend op zondag 12 september 2021, na de kerkdienst van 12:00 tot 17:00 uur en biedt ook als onderdeel van een fiets- of wandelroute een mooie gelegenheid om – zonder rondleiding – kennis te maken met het interieur van deze kerk, die ook dient als burgerlijke trouwlocatie.
De Samen-op-Weg-kerk is het oudste kerkgebouw van Berlicum. Op de plaats waar de kerk nu staat, stond rond het jaar 750 al een katholieke, houten zaalkerk. In de 13e eeuw werd deze vervangen door een stenen gebouw en in 1240 kwam het patronaatsrecht (recht tot benoeming van de pastoor) in handen van de Norbertijner abdij van Berne. Deze was oorspronkelijk gevestigd in Bern aan de Maas en sinds de 19e eeuw in Heeswijk. In de loop van de 14e en 15e eeuw groeide het aan Sint-Petrus gewijde kerkgebouw uit tot een pseudobasiliek. Dit betekent dat het schip en de zijbeuken zich onder één dak bevinden. De toren kreeg in totaal drie geledingen. Ten tijde van de Beeldenstorm in 1566 werd aan kerk en interieur ernstige schade toegebracht. Na herstellingswerkzaamheden werd de Sint-Petrus in 1613 opnieuw gewijd. Sinds 1648 is de kerk in gebruik genomen als protestants (Nederlands Hervormd) bedehuis. In 1944 werden de kerk en de (gemeentelijke) toren grotendeels verwoest ten gevolge van de beschietingen. Zij zijn in verkleinde vorm herbouwd in 1949, alleen het oorspronkelijke koor bleef behouden.
(foto boven: collectie Historische Vereniging Berlicum Middelrode)