Activiteiten Brabants Erfgoed Weekend 2020
Tegelijk met de jaarlijkse open monumentendagen op 12 en 13 september 2020 zou voor het eerst het Brabants Erfgoed Weekend worden gehouden. De plannen bij veel heemkundekringen en erfgoedverenigingen waren al (bijna) gemaakt totdat de uitbraak van de
corona-pandemie roet in het eten gooide. Niettemin hebben enkele kringen, die zijn aangesloten bij Brabants Heem besloten om – met inachtneming van de RIVM-bepalingen – aandacht te besteden aan het weekend.
Hieronder informatie over die activiteiten:
I
Stichting Heemcentrum ’t Schoor Udenhout/Biezenmortel:
Stichting Heemcentrum ’t Schoor Udenhout/Biezenmortel heeft eigen activiteiten tijdens het Brabants Erfgoedweekend en werkt samen met andere organisaties aan evenementen die er extra bij komen.
- Een fietstocht langs alle vroegere en huidige schoollocaties in Udenhout en Biezenmortel. Dit sluit aan bij de keuze van Tilburg ook in de stad fietstochten te organiseren. Fietsen is corona-veilig. Tilburg maakt een mooie folder, waarin ook de fietstocht in Udenhout en Biezenmortel met foto’s is opgenomen.
Het Raadhuis van Udenhout
- Op de website een nieuwe activiteit: Wie is wie? Schoolfoto’s uit verschillende decennia en met de vraag aan bezoekers van de website mee te kijken wie de personen op de foto’s zijn. Zodra van een foto alle namen bekend zijn, gaat de foto naar een andere plek op de website, naar een foto-archief. Deze nieuwe activiteit gaan ondersteunt het heemcentrum met vergelijkbare Wie is Wie?-acties in het lokale huis-aan-huisblad en met posters in de bibliotheek.
- De Scoutinggroep in Udenhout publiceert al bij jaar en dag de Dorpskalender Udenhout. Deze werd tot nu toe eind augustus gepresenteerd. Op verzoek van het heemcentrum heeft Scouting de presentatie verplaatst naar de donderdag voorafgaand aan het Brabants Erfgoed weekend. Dit gaat in kleine kring gewoon door.
- Op vrijdagavond 11 september presenteert het schrijversteam van het Heemcentrum zijn 21ste boek op A4 formaat: Unentse families deel 3, met 342 pagina’s en 750 foto’s. In de kern lokale geschiedenis. Hhet boek is op zaterdag 12 september te koop in het heemcentrum, waar liefhebbers dan ook de folder van de fietstocht kunnen ophalen.
Voor meer info over heemcentrum ’t Schoor: klik hier
Fiets- en wandelroutes in de gemeente Tilburg
Op initiatief van Stadsmuseum Tilburg, Erfgoed Tilburg en het Regionaal Archief Tilburg zijn er wandel- en fietsroutes onder andere langs 54 monumenten in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel uitgezet voor Open Monumentendag 2020 op zondag 13 september.
Op deze plekken werd in het verleden geleerd en soms ook vandaag de dag nog. Alle routes staan in een routeboekje. De locaties bestaan uit gemeentelijke en rijksmonumenten. Op elke plek zijn sporen van educatie te vinden. Aan de buitenkant is vaak al veel te zien. Vanwege het coronavirus zijn er zondag 13 september slechts twee monumenten open voor het publiek. Bij drie andere monumenten zijn er activiteiten.
De voormalige Leoschool (nu Gastatelier Leo XIII), Leo XIII-straat 90, Tilburg.
Deze lagere school werd in 1894 opgericht door de Fraters van Tilburg. Nu geeft het gebouw ruimte aan kunstenaars om te wonen en te werken. In de vroegere klaslokalen zijn nu wooneenheden en ateliers gebouwd. Bezoekers kunnen in kleine groepen tussen 13.00 en 17.00 uur de aula, tuin en trappenhuis bezoeken.
TextielMuseum – Goirkestraat 96, Tilburg.
Dit museum is in een oude textielfabriek gevestigd. In 1861 startte hier al de fabriek van Christiaan Mommers, die het in de loop der tijd steeds uitbreidde. Nu is het TextielMuseum een dynamisch en creatief museum in bedrijf, waar je alles ontdekt over het verleden, heden en toekomst van textiel. Bezoekers kunnen tussen 12.00 tot 17.00 uur deelnemen aan activiteiten.
Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Tilburg.
Het gebouw is niet open, maar bezoekers kunnen van 11.30 tot 16.30 uur ieder half uur uitleg krijgen voor de hoofdingang van het Cobbenhagengebouw over de relatie tussen architectuur en educatie. De uitleg duurt 15 minuten.
De Rooi Pannen, Dr. Ahausstraat 1, Tilburg.
Tussen 11.00 en16.00 uur wordt door studenten van de school informatie gegeven over het pand en krijgen de fietsers een verfrissing aangeboden.
Kloosters Zusters van Liefde, Oude Dijk 1-9, Tilburg.
Het monument is niet opengesteld, maar er hangen wel spandoeken met historische toelichting aan de gevelwanden en bezoekers krijgen een virtuele rondleiding door het klooster via een QR-code.
Het boekje is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. In Tilburg: VVV (Stadhuisplein 326a), het TijdLab in de Bibliotheek/LocHal en TextielMuseum; in Berkel-Enschot: Bibliotheek in Abdij Koningsoord en in de kerkportalen van de kerken van Berkel en Enschot; iIn Udenhout: o.a. Heemcentrum ’t Schoor. Of download het via ww.tilburg.nl/openmonumentendag
Foto’s: Jan van Oevelen, Ronald Peeters en Archief Tilburg University.
Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena
De Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena organiseert doorgaans zelf geen activiteiten tijdens de Open Monumentendagen. De kring participeert in de stichting Erfgoed Altena. Die organiseert in Altena de Open Monumentendagen. Zoals op veel plaatsen zijn ook hier nu de activiteiten beperkt.
- Er zullen enkele grotere monumenten open zijn, zoals kerken en kasteel Dussen.
- Er zijn op zaterdag activiteiten in en rond Fort Giessen.
- In samenwerking met het Streekarchief wordt gewerkt aan een digitale tentoonstelling over monumenten en worden drie fietsroutes gepresenteerd..
Voor meer informatie over de kring: klik hier
Heemkundekring Barthold van Heessel Aarle-Rixtel
Heemkundekring Barthold van Heessel in Arle Rixtel biedt op 12 en 13 september tijdens het Brabantse erfgoedweekend de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de monumentale klokkengieterij v/h Petit & Fritsen aan de Klokkengietersstraat in Aarle-Rixtel. Op beide dagen is de klokkengieterij geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
De klokkengieterij is een uniek rijksmonument. Het bevat onder andere nog een grote houtgestookte smeltoven, die zeer waarschijnlijk deze twee dagen weer in gebruik wordt genomen.
Daarnaast is er een expositie te zien van bijzondere klokken en carillons die door Petit & Fritsen in de loop der tijd zijn gegoten en wereldwijd hun bestemming hebben gevonden. Hieronder ook “The Netherlands Carillon” in het Amerikaanse Arlington.
Voor meer info over de heemkundekring: klik hier
Heemkundekring “Die Overdraghe” Klundert
Heemkundekring “Die Overdraghe” uit Klundert besteedt aandacht aan het Brabantse erfgoedweekend in de vorm van de openstelling voor publiek van het 399 jaar oude stadhuis van Klundert.
De heemkundekring verzorgt op 12 en 13 september rondleidingen in het stadhuis en de directe omgeving. Wie gebruik wil maken van deze mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Stadhuis, dat nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat verkeert, en kennis wil nemen van de roemrijke geschiedenis van Klundert en zijn Stadhuis, is van harte welkom.

Tekening stadhuis Klundert van R.A. Roodenburg (1895-1987), circa 1953, (foto D. Ottevanger)
Het Stadhuis van Klundert werd gebouwd in 1621 als ‘Stad- en Gevangenhuis’. Boven het bordes zit in een ovale vorm (cartouche) het wapenschild van prins Maurits. Hij gaf toestemming tot de bouw en schonk de helft van de bouwkosten, 5500 gulden (ongeveer 2500 euro) met de verplichting om het stadhuis ‘in alle toecomenden tijden int geheel geen parthijen uitgezondert in behoorlycke staedt te blijven onderhouden’.
Aan de voorzijde zit rode ‘leijse’steen, aan de achter- en zijkanten gele ‘ijsel’steen en de decoraties zijn van natuursteen, kenmerken van de Vlaamse renaissancestijl. De vensters hebben Nassaukleuren. Vrouwe Justitia, in de topgevel, geeft aan dat er in Klundert recht gesproken mocht worden. De zandstenen versiering bestaat uit hoek- of klauwstukken, vrijstaande pilaren (obelisken) en bovenstukken (frontons). Het bordes had oorspronkelijk twee trappen, die bij de inname door de Fransen in 1793 zwaar zijn

Het Stadhuis-1953-restauratie (foto D. Ottevanger)
beschadigd en later vervangen werden door één trap. Bij een verbouwing in 1953 kwamen er weer twee.
Bij de gemeentelijke herindeling in 1997, waarbij de gemeente Klundert opging in de gemeente Moerdijk, werd het Stadhuis overbodig als gemeentekantoor en werd het als kantoorgebouw verhuurd. Daarmee kwam de publieke functie te vervallen en was het “huis van de gemeente Klundert”, behoudens als trouwlocatie, niet meer voor publiek toegankelijk.

Het stadhuis anno 2020
Heemkundekring Helmont, Helmond

(foto collectie heemkundekring Helmont)
Heemkundekring Helmont opent op 12 en 13 september de oude jongensschool open voor bezoekers. Het is de voormalige jongensschool aan de Pastoor van Leeuwenstraat 23 in Helmond. Het gebouw is beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur.

(foto collectie heemkundekring Helmont)
Het gebouw is de vroegere katholieke lagere school St.-Jozef voor jongens. Het thema Leermonumenten is nog steeds van toepassing voor dit gebouw. Vroeger jongensschool en nu een gebouw, waar middelen en deskundigheid ter beschikking worden gesteld aan deelnemers, voor een zinvolle tijdsbesteding in de vorm van de uitoefening van hobby’s en andere activiteiten.
De school is gebouwd in 1927 onder architectuur van Lambert de Vries. Het gebouw biedt nu onderdak aan Leermonument voor iedereen. Stadshobbycentrum Het Baken en Heemkundekring Helmont .
Heemkundekring Uden

De vroegere Pius X-school aan de Herpenstraat in Uden. (foto collectie heemkundekring Uden)
De Udense Monumentencommissie en de Heemkundekring Uden organiseren tijdens de Open Monumentendag 2020 op zondag 13 september (gratis) rondwandelingen door Uden.
Het thema van de monumentendag dit jaar is educatie.Tijdens de rondwandeling zal in de kom van Uden op een aantal plaatsen uitleg worden gegeven over gebouwen die in het verleden belangrijk waren voor het onderwijs in Uden. Een van die plaatsen is het appartementencomplex aan de Herpenstraat, waar vroeger de Pius X-school in gevestigd was.
De rondwandelingen, waarbij de coronavoorschriften in acht zullen worden genomen, beginnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur voor de Kruisherenkapel aan het Lieve Vrouwenplein te Uden.
Heemkundekring De Drijehornick, Nuenen-Gerwen- Nederwetten
Inwoners van Nuenen, Gerwen en Nederwetten kunnen zaterdag 12 september bidprentjes en geboortekaartjes brengen bij de heemkundekring De Drijehornick. De heemkundekring wil graag zoveel mogelijk informatie ontvangen over families die in de drie dorpen zijn geboren of hebben geleefd. De kaartjes moeten een relatie hebben met de drie dorpen. Ze kunnen o.a.gebruikt worden voor stamboomonderzoek. Inleveren kan zaterdag 12 september van 11 tot 14 uur in het Heemhuis, Papenvoort 15-A te Nuenen.
Zowel binnen als buiten, is het heemhuis ingericht op gepast afstand houden. Bij het inleveren van een geboortekaartjes of bidprentjes, stelt een medewerker van de heemkundekring een paar vragen en vraagt om een handtekening om toestemming te geven voor het opslaan en bewaren van de informatie.
De Drijehornick bestaat al sinds 1971. Drijehornick is een oude schrijfwijze van het woord Driehurk, dat driehoek betekent. Deze driehoek staat symbool voor de drie dorpen van onze gemeente: Nuenen, Gerwen en Nederwetten.
Zie ook: www.heemkundekringnuenen.nl