Al 25 wandelommetjes bij Amalia
Er wordt veel gewandeld. Een stukje wandelen is zo’n beetje het enige dat je in deze coronapandemie nog kan doen. Om niet steeds hetzelfde ommetje te moeten maken, heeft heemkundekring Amalia van Solms wandelommetjes ontworpen. De teller staat nu op vijfentwintig.
Afgelopen jaren heeft de heemkundekring zomeravondwandelingen georganiseerd door het buitengebied van Baarle-Nassau en -Hertog, het werkgebied van Amalia. Korte wandelingen, van een uur of twee, met wat uitleg over het landschap, veldnamen en de cultuurhistorie. Deze wandelingen werden gesmaakt, door de jaren heen konden steeds zo’n dertig wandelaars per wandeling worden verwelkomd. Vorig jaar konden deze wandelingen door corona geen doorgang meer vinden. Dat heeft Amalia op het idee gebracht ommetjes te ontwerpen, elke twee weken is een nieuw ommetje uitgebracht. Wandelingen die men zelf kan ondernemen, doordat ze het gemarkeerde wandelnetwerk volgen is verdwalen in het uitgestrekte – en voor velen onbekende – buitengebied niet mogelijk.
Amalia is géén wandelclub. De Baarlese heemkundekring bekommert zich wel om het buitengebied, onder meer om zandwegen als ‘groen erfgoed’ te behouden. Het zijn vaak eeuwenoude verbindingen, ieder met een eigen verhaal. Gelukkig zijn er in het Baarlese buitengebied nog veel zandwegen behouden. Om verder verval te voorkomen, moeten die een functie hebben, bijvoorbeeld voor de wandelaar of mtb-er. Amalia heeft daar haar steentje aan bijgedragen door zo’n tien jaar geleden de zorg voor het wandelnetwerk op zich te nemen. Ook is er vanuit de heemkundekring voor geijverd dat doodlopende stukken met elkaar kunnen worden verbonden, bijvoorbeeld door de aanleg van knuppelbruggen, over boerenland of door het toegankelijk maken van ecologische verbindingszones. Het heeft een mooi, grensoverschrijdend wandelnetwerk opgeleverd, dat nu goed van pas komt.
In de eerste maanden van lockdown zijn de ommetjes alleen over Nederlands grondgebied uitgestippeld, na het opengaan van de grens vorig voorjaar ook op het grondgebied van Baarle-Hertog. Nu de grens begin dit jaar opnieuw is gesloten, is het wandelaars wél toegestaan op hun route een stukje over Belgisch – en Vlamingen over Nederlands – grondgebied te gaan. Je kunt dus met een gerust hart de paden in Wortel-Kolonie gebruiken, de vlonderpaden in de Halse Beemden langs Het Merkske volgen of de laarzenpaden langs de grens met Zondereigen. Gelukkig maar, want je bent in Baarle zonder het te merken over de grens gestapt.
Elke twee weken wordt een ommetje gepubliceerd in het plaatselijke weekblad, met een kaartje en wat achtergrond, plus de te volgen wandelknooppunten. Artikelen van soms wel een hele pagina groot, waarmee de heemkundekring een stukje van haar werk in de schijnwerpers kan zetten. Bij Amalia horen we ook steeds vaker dat men alle wandelommetjes loopt, alleen of met zijn tweetjes, soms ook – toen het nog kon – met een wandel- of vriendengroepje. Met vaak nog de toevoeging: “Nu woon ik toch al mijn hele leven in Baarle, maar ik kom nu op plekken waar ik nog nooit ben geweest, zelfs vlakbij in mijn eigen buurt.”
Alle wandelommetjes zijn te vinden op www.amaliavansolms.org.