Boek over de bevrijding van Woensel
Op 18 september 2019 viert Eindhoven 75 jaar bevrijding. In het kader daarvan kan Barry Wonder met trots vertellen dat op 17 september 2019 zijn boek ‘Bevrijding Woensel – Ooggetuigen vertellen’ zal verschijnen. Dit boek biedt een unieke kijk op de bevrijding van Eindhoven in het stadsdeel Woensel aan de hand van meer dan 100 ooggetuigenverslagen en 500 grotendeels niet eerder verschenen foto’s. Een verzameling waar hobbymatig ruim 10 jaar onderzoek aan voorafging en waarin Barry met meer dan 300 Eindhovenaren in contact is geweest.
De boekpresentatie zal plaatsvinden op 17 september 2019 om 10.30 uur in woonzorgcomplex Vitalis De Horst/Kronehoef op het adres Kloosterdreef 23 in Eindhoven. Mocht u interesse hebben in het boek, dan kunt u dit bestellen via www.bevrijdingwoensel.nl.
Als u niet in de gelegenheid bent om de boekpresentatie bij te wonen, dan is er na 17 september 2019 gelegenheid om het boek af te halen op nader te bepalen locaties in Eindhoven. Ook kunt u gebruik maken van het verzenden van het boek via PostNL.
Omdat het publiceren van het boek een volledig eigen investering is en er daardoor een beperkte oplage beschikbaar is, kan Barry u alleen van een boek verzekeren bij het plaatsen van een bestelling via de website www.bevrijdingwoensel.nl en het bevestigen van uw bestelling middels een overboeking van het te betalen bedrag.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het boek via de website te bestellen, neem dan graag contact met Barry op via info@bevrijdingwoensel.nl.
Korte beschrijving van het boek:
“Op 17 september 1944 vond in Nederland de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis plaats. Een geallieerde operatie onder de codenaam ‘Market Garden’, die ervoor moest zorgen dat Duitsland zo snel mogelijk kon worden binnengevallen en de oorlog hopelijk nog voor de kerst van 1944 zou worden beëindigd. Een plan waarin luchtlandingstroepen een serie bruggen en strategische punten van België naar Arnhem moesten veroveren, waarover grondtroepen konden optrekken en via een omzeilende route Duitsland konden binnenvallen.
Onderdeel van deze operatie waren de Dommelbruggen in Eindhoven. Deze moesten worden behouden voor het optrekken van de grondtroepen richting Arnhem. Deze taak werd uiteindelijk toegewezen aan de Amerikaanse luchtlandingstroepen van het 506e regiment van de 101steluchtlandingsdivisie.
Zij sprongen die zondagmiddag af boven de akkers en weilanden in Son om een dag later op te trekken naar Eindhoven en de Dommelbruggen te bezetten tot de grondtroepen zouden zijn gearriveerd. Op hun weg daarnaartoe kregen zij te maken met Duitse troepen, die een wanhopige poging deden om de bevrijding van Eindhoven te voorkomen. In Son en in het stadsdeel Woensel vonden hevige gevechten plaats, waarvan omwonenden direct getuigen waren.
De Duitse troepen konden de bevrijding van Eindhoven en het behalen van de Amerikaanse doelen niet voorkomen, maar kwamen terug met een zwaar bombardement op Eindhoven. Enkele dagen na de bevrijding van Eindhoven mislukte de operatie Market Garden door zijn complexiteit, maar de Britse soldaten bleven tot ver in 1945. Er ontstonden daardoor hechte vriendschappen met de lokale bevolking.
In dit boek doen getuigen uit Woensel hun verhaal op basis van herinneringen die hen tot de dag van vandaag zijn bijgebleven. Herinneringen van geluk, maar ook van verdriet.”