Brabants Heem eert gouden heemkundevereniging Tilborch
Namens de stichting Brabants Heem heeft voorzitter Henk Hellegers de Tilburgse heemkundevereniging Tilborch in het zonnetje gezet bij de viering van het 50-jarig bestaan. Hij overhandigde aan voorzitter Henk Veltmeijer een tinnen herinneringsbord. Bovendien kregen drie leden van de gouden vereniging het zilveren draaginsigne van Brabants Heem opgespeld. Die eer viel te beurt aan Rob van Putten, Gerard Steijns en aan Ineke Strouken.
De Tilburgse vereniging vierde haar gouden jubileum in het Regionaal Archief in Tilburg met o.a. een symposium, rondleidingen en een informatiemarkt. Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem schetste in zijn toespraak in het kort de geschiedenis van de actieve vereniging. “Er waren pieken en dalen, maar de strubbelingen kwam de heemkundekring steeds te boven en wat vijftig jaar stand gehouden en gebleven is, is een heemkundekring, die de rijke geschiedenis van Tilburg koestert en beschrijft, de geschiedenis van de stad met haar ooit Koninklijke allures, maar ook van de arbeidersstad met textielindustrie en historisch gekend als Kruikenzeikers. Een heemkundekring, die in het sterk veranderde Tilburg als 50 jaar voorop loopt om in de sloopwoede in de stad op de bres te staan voor het behoud van monumenten en karakteristieke plekjes in Tilburg, “aldus Hellegers. “Vijftig jaar heemkundekring Tilborch, terugkijken op vijftig jaar inspanningen, is zeker iets om trots op te zijn en om vol te blijven houden.”
Uit handen van locoburgemeester Marcelle Hendrickx van Tilburg ontving de jubilerende heemkundevereniging Tilborch de Tilburg Trofee
De zilveren draaginsigne van Brabants Heem werd uitgereikt aan:
Rob van Putten
Een wat stille harde werker. Stille kracht, altijd heel bescheiden over eigen prestaties, heel vaak op archief RAT te vinden. Belangrijk vanwege zijn feitenkennis over monumenten en textielfabrieken. Hij heeft de cursus huizenonderzoek gegeven op het RAT en is betrokken bij Tijdschrift Tilburg. Hij zit in monumentenplatform PRET, een ruimtelijk erfgoed platform en is groot kenner van kadaster. Hij schreef mee aan de Historische atlas van Tilburg en helpt veel mensen met hun onderzoek. (Op de foto links)
Gerard Steijns
Oud-gemeentearchivaris van Regionaal Archief Tilburg. Daarvoor werkzaam bij het Rijksarchief in Den Bosch en stadsarchief van Breda. Met pensioen, maar nog zeer actief onder andere als bestuurslid van de Stichting Tilburgse Taol en het gildewezen. Hij publiceerde over bijvoorbeeld Willem II, de kerk van het Heike, het Sint-Sebastiaansgilde en deed onderzoek naar de wijk Zorgvlied. Hij geeft lezingen aan de hand van sprekende voorbeelden, waardoor anderen kennis kunnen maken met de Tilburgse Taol en hoe de Taol wordt geschreven en terugkomt in verhalen, poëzie en liedjes.
Ineke Strouken
Was er bij toen heemkundekring Tilborch opgericht werd. Jonge mensen werden toen nog lid van een heemkundekring. Kort daarna, in 1971 bestuurslid geworden. 10 jaar in bestuur. Bouwde een belangrijke carrière op bij Immaterieel erfgoed. Was directeur van het Immaterieel Erfgoed, waarin ze geregeld het nieuws haalde met tradities. Geeft lezingen op gebied van heemkunde en tradities. Zij is bestuurslid van Brabants Heem bestuurslid en jurylid van de Knippenbergprijs.
(De foto’s zijn gemaakt door Theo Cuijpers)