ANBI-gegevens
Gegevens in verband met de ANBI-status
Stichting Brabants Heem
RSIN: 008480187
KvK: 41095382
Contactgegevens:
Stichting Brabants Heem, Postbus 1203, 5200 BG ‘s-Hertogenbosch
Bestuurssamenstelling:
Voorzitter:
Henk Hellegers
Secretaris:
Harrie Boot
Penningmeester:
Pieter Jacobs
Bestuursleden:
Ad Jacobs
Tom van der Aalst
Otte Strouken Busink
René Hermans (tevens webmaster)
Theo Cuijpers
Beleidsplan
Strategisch Beleidsplan 2009-2015 van de stichting Brabants Heem
Préambule
Het platform Brabants Heem is formeel een stichting maar werkt in feite volledig als een vereniging. Bestuursleden worden door de aangesloten heemkundekringen gekozen, de begroting wordt door de ‘leden’ goedgekeurd en de jaarrekening gecontroleerd. Belangrijke besluiten komen in de Raad van Aangeslotenen. Daaronder valt het meerjarig beleidsplan en alle bijstellingen daarvan. Daaronder vallen ook de activiteitenplannen van elk jaar.
De stichting Brabants Heem is er dan ook niet voor zichzelf, maar is dienstbaar aan de belangen van de heemkundekringen in de provincie Noord-Brabant en zet zich in voor de versterking van de heemkundebeoefening in alle facetten.
Visie
Brabants Heem is een stichting die heemkundebeoefening, heemkundestudie en onderzoek over lokale en regionale geschiedenis in Noord-Brabant stimuleert, promoot, cultiveert, uitdiept en zichtbaar maakt voor het grote publiek;
en die ondersteuning en vorming biedt aan de heemkundige verenigingen in Brabant, dit onder meer door:
– netwerken te bouwen en in stand te houden en te faciliteren op de diverse terreinen van heemkunde: archeologie, monumentenzorg, lokale geschiedenis, volkskunde, genealogie en andere facetten;
– door informatie en beleid toegankelijk te maken voor de kringen, individuele heemkundigen en het publiek achter de kringen;
– door studiedagen te organiseren, en
– door te participeren in erfgoedmanifestaties van allerlei aard.
Brabants Heem streeft ernaar mensen samen te brengen die belang hechten aan de geschiedenis en volkscultuur van hun eigen regio. Daarbij staat de uitwisseling van informatie en ideeën centraal en wordt heemkunde als bindmiddel gebruikt om contacten te leggen tussen alle actoren in de erfgoedsector. Brabants Heem kan zo een bepalende rol spelen in de maatschappelijke erkenning van volkscultuur en erfgoed, en in de beleving van een identiteit van Brabanders die gastvrij is, respect en begrip vraagt en biedt voor andere cultuurvormen.
Brabants Heem is een stichting die als vereniging werkt overeenkomstig de regels voor Cultural Governance. De Raad van Aangesloten Kringen fungeert als ledenvergadering die beleid bekrachtigt, de boekhouding controleert en de effectiviteit van de bestuurswerkzaamheden kan nagaan, dank zij een transparante opstelling.
Doelstellingen
We onderscheiden drie primaire functies voor Brabants Heem, die alle uitgaan van de belangen van de aangesloten heemkundekringen:
1. ondersteuning van de kringen.
2. Informatievoorziening
3. bestuurlijke coördinatie
Verbetering en versterking van elk van deze functies in samenhang is het doel van dit Beleidsplan. Daarmee hoopt het bestuur ook te reflecteren op de functionaliteit en de effecten van zijn taken. Met de publicatie van dit Beleidsplan en van het jaarlijkse Plan van Aanpak wil het bestuur regelmatige bijstelling bereiken, en bovendien zijn werkzaamheden controleerbaar en transparant maken.
1. Scholing, begeleiding en ondersteuning
Brabants Heem zorgt op een vraaggestuurde wijze voor scholing, vorming, eventuele begeleiding en ondersteuning van de aangesloten kringen, de besturen en de door die besturen aangewezen leden-heemkundigen. Brabants Heem doet dit door vraag bij aanbod en deskundigheid te brengen.
Jaarlijks wordt de te verwezenlijken scholing en ondersteuning vastgelegd in de operationele doelstellingen van het Plan van Aanpak van het betreffende jaar.
Het bestuur van Brabants Heem houdt tenminste eens per jaar zelf een studiedag, gericht op de evaluatie en bijstelling van dit Beleidsplan en het vigerende Plan van Aanpak. Scholing van het bestuur kan daar deel van uitmaken.
Voor de ondersteuning van de heemkundekringen is een heemkundig consulentschap onontbeerlijk. Tot die taak horen bezoeken aan de kringen en begeleidingstrajecten waardoor zo snel mogelijk een antwoord komt op de talrijke vragen die vanuit het veld gesteld worden. Persoonlijke contacten zullen bijdragen om de drempel te verlagen rond de problemen waar heemkundekringen mee worstelen.
2. Organisatie
De organisatie van het bestuur van Brabants Heem is gericht op dienstbaarheid aan de kringen. Dat vertaalt zich in portefeuillehouders voor de onderwerpen: materieel erfgoed [waaronder archeologie en monumentenzorg], immaterieel erfgoed [volkscultuur], geschiedenis [waaronder genealogie], natuur en toerisme, communicatie [waaronder juridische en bestuurlijke zaken], vrijwilligerswerk [waaronder werving] en contacten met de overheid.
In principe is elk bestuurslid portefeuillehouder op een van deze aspecten en vervangend portefeuillehouder op een of meer andere aspecten. Voor deze portefeuilles worden waar nodig werkgroepen gevormd uit betrokken heemkundigen uit het veld.
Het is een blijvend streven van Brabants Heem om netwerken te vormen van contactpersonen uit zoveel mogelijk kringen.
Daardoor ontstaat een structuur die zich als volgt laat tekenen:
Kringen> netwerk van plaatselijke activiteiten kringen > contactpersonen > werkgroep > scholing < portefeuillehouder < BH
Kringen > uitwisseling > samenwerking bestuur
Verder heeft elk van de zeven regio’s van heemkundekringen een bestuurslid als coördinator. De besturen van iedere regio komen tenminste tweemaal per jaar bijeen.
De besturen van alle heemkundekringen in Brabant ontmoeten elkaar en het bestuur van Brabants Heem tenminste tweemaal per jaar in bijeenkomsten van de Raad van Aangeslotenen.
3. Informatie
Het bestuur zorgt voor adequate, tijdige en veelzijdige informatievoorziening van en naar de heemkundekringen, naar verwante organisaties en naar het publiek langs veelvormige weg. Brabants Heem is initiatiefnemer en participant bij het tijdschrift In Brabants en bij de Leerstoel Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Beide voeren een eigen beleid.
Van beide gaat permanent inhoudelijke informatie op niveau naar de heemkundekringen.
Met de nieuwe Leerstoel Dialecten en Taalvariatie aan de Universiteit van Tilburg zullen goede contacten opgebouwd worden.
Voor aankondigingen en organisatorische informatie dient het tijdschrift Koerier van Brabants Heem. Een interactieve, database gestuurde website is een van de prioriteiten van Brabants Heem. Een aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke en maandelijks geactualiseerde website zal heemkundige onderzoekers efficiënt aan informatie helpen en kan een groot geïnteresseerd publiek bereiken. Die vernieuwing is voorzien in 2013.
De contacten met de regionale pers en met Omroep Brabant moeten verbeterd worden.
De makelaarsfunctie die Brabants Heem op zich heeft genomen, verplicht tot veel persoonlijke contacten.
De stroomlijning van de informatievoorziening binnen het bestuur gebeurt door de secretaris en vanuit het bestuur door de voorzitter en de portefeuillehouder communicatie.
De secretaris draagt zorg voor een goede verspreiding van informatie, voor relevante nieuwsgaring en bewaakt de Bestuursagenda.
Hij/zij attendeert bestuursleden op relevante en/of belangrijke gebeurtenissen en berichten die van belang zijn voor het functioneren van Brabants Heem en van de kringen.
De voorzitter van Brabants Heem heeft vanuit zijn functie de belangrijkste taak inzake communicatie en PR. De portefeuillehouder Communicatie wordt daarom rechtstreeks door de voorzitter aangestuurd.
4. Samenwerking en externe contacten
Brabants Heem werkt nauw samen met de Leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg, met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur [Utrecht], met het Centrum voor de Studie van Volk en Cultuur in de Kempen [Vlaanderen], met de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk en met het Erfgoedhuis en het Monumentenhuis in de provincie.
Brabants Heem bevordert en onderhoudt de samenwerking van autonome heemkundekringen binnen één gemeente en in regionaal verband door voorlichting, door bijeenkomsten en door provinciebreed netwerken op te zetten.
Verder gaat de aandacht uit naar samenwerking tussen heemkundevrijwilligers en archief- en documentatiecentra.
4. Bestuurstaken
Het bestuur verbetert de bestuurlijke slagvaardigheid
* door tenminste zes reguliere bestuursvergaderingen per jaar te houden
* door mededelingen zoveel mogelijk schriftelijk af te doen [en per e-mail].
* door meer bezoeken te brengen aan kringen en regio’s
* door delegatie van bestuurstaken aan DB [EGH en provincie]
* door mandatering van bestuurstaken aan portefeuillehouders
Het bestuur intensiveert de samenwerking met zusterorganisaties en organen door bestuursleden als contactpersoon aan te wijzen. Het betreft onder meer het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de Nederlandse Organisaties van Vrijwilligers, de Historische Vereniging Brabant, Erfgoed Brabant en het Monumentenhuis, de Leerstoel Cultuur in Brabant, de Leerstoel Dialecten en Taalvariatie, het Centrum voor de Studie van Land & Volk van de Kempen, het Platform Boerderijen, de Archeologische sectie van het Provinciaal Genootschap, en de Vlaamse zusterorganisatie en andere op de website genoemde organisaties.
Beloningsbeleid
Brabants Heem kent geen beloningsbeleid. Alle bestuursleden zijn vrijwilligers die niet betaald worden voor hun diensten. Alleen reiskosten worden vergoed op basis van gedeclareerde kilometers of openbaar vervoer.
Doelstelling
We onderscheiden drie primaire functies voor Brabants Heem, die alle uitgaan van de belangen van de aangesloten heemkundekringen:
1. Ondersteuning van de kringen
2. Informatievoorziening.
3. bestuurlijke coördinatie.
Door op onderstaande link te klikken krijgt u het financieel jaarverslag 2014 te zien
Jaarrekening 2014
Door op onderstaande link te klikken krijgt u het jaarverslag 2014 te zien
Jaarverslag 2014