Bronzen legpenning Brabants Heem voor Otte Strouken
Otte Strouken heeft bij zijn afscheid als bestuurslid van Brabants Heem de bronzen legpenning van de stichting ontvangen. De penning werd hem uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Raad van Aangeslotenen op donderdag 13 juni in Goirle. De penning werd uitgereikt door zijn zus Ineke Strouken, bestuurslid van Brabants Heem.
Otte Strouken trad in november 2013 aan als bestuurslid van Brabants Heem. Ineke Strouken schetste in het kort zijn betrokkenheid bij erfgoed, lang voordat hij deel ging uitmaken van het stichtingsbestuur. Zij noemde zijn positie binnen het bestuur bijzonder door zijn opleiding tot jurist. “Het besturen van heemkundekringen is de afgelopen decennia ingewikkelder geworden. Er wordt van een bestuur steeds meer verwacht . Jij hebt heel veel adviezen, informatie en cursussen gegeven over bijvoorbeeld de verschillende rechtspersonen, statuten, persoonlijke aansprakelijkheid, verzekeringen, de ANBI status, de AVG en nog veel meer. Allemaal thema’s die echt bij besturen horen, maar die je niet meteen koppelt aan heemkunde, “aldus Ineke in haar toespraak.
Adviezen op maat, begeleiding van kringen, gesprekken over samenwerking, alle heemkunderkingen konden een beroep doen op Otte. Ineke: “Het huzarenstukje was wel de kwestie beeldrecht van foto’s. Een aantal kringen had een torenhoge rekening gehad van een fotograaf omdat ze een foto hadden gebruikt. Hoewel je veel weerstand ondervond, heb je tot het laatst doorgezet, zelfs met rechtszaken en hebt er voor gezorgd dat er niet betaald hoefde te worden en dat er jurisprudentie is ontstaan.”
Als een echte bruggenbouwer heeft Otte Strouken de contacten tussen Brabants Heem en de Brabantse Boerderij, Bond Heemschut en het Archeologisch Genootschap aangehaald. Otte Strouken was voorzitter van de Werkgroep Brabants Landelijk Erfgoed, de Molenstichting, de Boerderijenstichting, het Monumentenhuis, Noord-Brabants Landschap, de Landgoederen en Bond Heemschut. “Maar,” aldus Ineke Strouken, “het meeste plezier haalde je uit de bijeenkomsten van de heemkundekringen in jouw regio’s. Je kende heel veel mensen en wist waar de heemkundekringen mee bezig waren. Ook het onderscheiden van heemkundigen die zich jarenlang met hart en ziel hadden ingezet voor de heemkunde in hun plaats, deed je heel erg graag. Dat waarderen van mensen vond je heel mooi om te doen.
foto boven: Otte Strouken met de bronzen legpenning en naast hem zijn zus Ineke Strouken. (foto stichting Brabants Heem)