BRONZEN LEGPENNING VOOR KEES VAN DEN OORD
NIEUWKUIJK – Vrijdagmiddag 20 november nam historicus Kees van den Oord (1953) afscheid als bestuurslid van heemkundekring Onsenoort. Kees bekleedde deze functie achttien jaar lang.
Kees van den Oord is als docent aan het Rodenborch-college in Rosmalen werkzaam en als zodanig bekend met geschiedenis. Zo promoveerde hij in 1984 met de dissertatie ‘Twee eeuwen Bosch boekbedrijf 1450-1659’.
Voor de heemkundekring is Kees altijd inspirerend geweest, vol nieuwe en vaak onverwachte ideeën. Zo is de invulling van Open Monumentendag in de gemeente Heusden jarenlang één van de geesteskinderen van hem geweest. Daarnaast heeft hij een ‘onuitputtelijke pen’, gezien de ruim dertig publicaties, die hij als (co)-auteur dan wel als eindredacteur het levenslicht heeft doen zien.
In de serie ‘Als de dag van gisteren’ schreef hij meer dan 400 artikelen voor het Brabants Dagblad, maar tegelijkertijd was hij eindredacteur van het blad ‘Ganser Trouw’. Binnen de vereniging werd hij altijd een workaholic genoemd, maar ook iemand die kritisch tegen zaken aankeek.
Al zijn verdiensten voor de heemkundekring moesten in de ogen van het bestuur van ‘Onsenoort’ op een bijzondere manier gewaardeerd worden, vandaar de vraag om de toekenning van de Bronzen Legpenning van Stichting Brabants Heem. Dat verzoek werd ingewilligd door zowel de onderscheidingencommissie als het bestuur van Brabants Heem.
Het is de hoogste onderscheiding, die Brabants Heem kent en valt doorgaans alleen aan die personen ten deel, die ‘Brabant-breed’ hun sporen in de heemkunde verdiend heeft. Bij de Stichting Brabants Heem zijn 123 Brabantse kringen aangesloten, die gezamenlijk 33.000 leden tellen. De voorzitter van Brabants Heem, Henk Hellegers, was vanuit Uden, waar hij burgemeester is, naar de Emmamolen in Nieuwkuijk gekomen om Kees het besluit tot het toekennen van deze onderscheiding toe te lichten en hem die vervolgens te overhandigen.
Kees van den Oord stopt overigens niet met zijn werkzaamheden. Hij is in Den Bosch aan de slag met tal van projecten, die deels ook in het teken van het Jeroen Boschjaar staan.