Coronacrisis Tilburg e.o in foto’s
Regionaal Archief Tilburg is actief bezig om wat er nu in Tilburg en omgeving door de corona-crisis gebeurt te verzamelen en in beeld vast te leggen. Deze pandemie heeft wereldwijd verstrekkende gevolgen, die doorwerken op lokaal niveau. Het resultaat is te zien in de nieuwe fotocollectie, die via www.regionaalarchieftilburg.nl online beschikbaar is.
Regionaal Archief Tilburg heeft twee fotografen, Maria van der Heyden en William van de Voort, opdracht gegeven om de coronacrisis te documenteren in Tilburg en omstreken. In de maand april gingen zij op pad, wat resulteerde in een schitterende collectie foto’s van de lege straten, beren voor de ramen, de corona-teststraat, een ambulance-broeder, de situatie in een verzorgingshuis, (bijna) lege scholen, een online paasmis, een verlaten Spoorpark, station en snelweg en nog veel meer. De foto’s leggen vast hoe we met zijn allen omgaan met deze bijzondere situatie. Deze foto’s zijn vanaf nu te zien – en te downloaden – via de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg. Ook toekomstige generaties kunnen zo zien hoe wij de coronacrisis zijn doorgekomen.
Mensen zullen zich deze periode nog lang herinneren: de hele maatschappij die stil ligt, de ic’s vol met ernstig zieke coronapatiënten, niet meer op bezoek mogen bij opa’s en oma’s, de gesloten horeca. Het culturele leven ligt plat (schouwburgen, concertzalen en bioscopen zijn dicht), we werken massaal thuis, de scholen zijn gesloten (op een paar leerlingen na), kinderen krijgen thuis online les, winkels, kappers en sportscholen zijn lange tijd gesloten. Ook de termen ‘intelligente lockdown’, ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘het nieuwe normaal’ zijn niet meer weg te denken uit ons vocabulaire. Deze situatie zorgt ook voor meer sociale cohesie en veel initiatieven om elkaar te steunen en een hart onder de riem te steken.
Een van de taken van Regionaal Archief Tilburg is het documenteren van de samenleving. De tijd waarin we nu leven is een bijzondere periode in de geschiedenis. Het coronavirus beheerst ons leven en de wereld om ons heen. Als archief houden we de ontwikkelingen in de maatschappij actief in de gaten en zo nodig ondernemen we actie als er iets bijzonders plaatsvindt. Dat is nu het geval. Er bestaat een grote kans dat er in de toekomst sprake is van een periode voor en na de coronacrisis.
Voor toekomstige onderzoekers is het belangrijk dat zij materiaal hebben om deze uitzonderlijke periode te beschrijven en reconstrueren. Dat geldt met name voor een periode die als een cesuur, een scheidslijn, zal worden gezien met de voorgaande periode.
Het fotomateriaal is voor iedereen beschikbaar via www.regionaalarchieftilburg.nl
Foto boven: Spandoeken bij zorgcentrum Het Laar (foto: William van der Voort)