DE VRIJWILLIGERSPOLIS ONDER DE LOEP
LAGE ZWALUWE – Nederland heeft meer dan 4 miljoen vrijwilligers die actief zijn in diverse verenigingen. Hun inzet is van groot belang voor de samenleving. Vrijwilligers zijn echter lang niet altijd (voldoende) verzekerd. Daarom heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verzekeringspaketten ontwikkeld waarbij de risico’s die gepaard gaan met vrijwilligerswerk zo goed mogelijk zijn afgedekt.
De verzekeringspakketten kunnen door alle Nederlandse gemeenten worden aangevraagd bij diverse maatschappijen. Het is overigens géén verplichting voor de gemeenten. Vele gemeenten hebben zich wel van een verzekeringspakket voorzien. Het pakket bevat diverse modules. Elke gemeente kan zelf bepalen welke modules zij willen aanschaffen. De premies ervan worden door de gemeenten zelf betaald.
De Vrijwilligerspolis is een collectieve verzekering voor alle vrijwilligers binnen de gemeente.
Een vrijwilliger is degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Uitgesloten zijn: Vrijwillige brandweer en vrijwillige politie.
Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente die vrijwilligerswerk gaan doen in een andere gemeente zijn verzekerd op de polis van de woongemeente. Heeft de werkgemeente of de vrijwilligersorganisatie waarvoor de vrijwilligersactiviteiten worden verricht een eigen vrijwilligersverzekering, dan is de vrijwilliger via de “werkgemeente” of de vrijwilligersorganisatie verzekerd. Dus valt een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente nooit tussen wal en schip.
Vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente die vrijwilligerswerk gaan doen voor een organisatie uit een verzekerde gemeente zijn verzekerd via de werkgemeente.
Vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente die vrijwilligerswerk doen voor een organisatie in hun woon-gemeente zijn derhalve niét verzekerd.
Voor alle verzekeringen van de Vrijwilligerspolis (behalve de Ongevallenverzekering) geldt dat deze verzekeringen alleen van kracht zijn voor zover de schade niet is gedekt door een andere (bijv. een eigen) verzekering al dan niet van oudere datum.
Er is géén registratie van vrijwilligers nodig. Alle vrijwilligers die werkzaamheden verrichten binnen een gemeente met een Vrijwilligerspolis zijn verzekerd.
Het is niet aan te bevelen de privé-polissen van de vrijwilliger op te zeggen.
De Vrijwilligerspolis bestaat meestal uit de navolgende modules:
– aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
– aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
– ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers
– rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers
– bestuurdersverzekering ten bate van de vrijwilligers
– verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
Wilt u weten of uw gemeente een Vrijwilligerspolis heeft dan kunt u dit op internet bij uw gemeente opzoeken of u kunt het telefonisch opvragen bij uw gemeente. Kijk of vraag ook naar de gekozen modules.
Voor de aangesloten heemkundekringen die onder een gemeente vallen die géén Vrijwilligerspolis heeft aangevraagd of een Vrijwilligerspolis heeft die niet voldoende modules bevat, bekijkt Brabants Heem of er zorg gedragen kan worden voor een goede collectieve dekkingsverzekering.
Ansje Strouken-Busink