Dorpswandeling Vlijmen
Heemkundekring Onsenoort heeft zondagochtend 15 december een dorpswandeling in het Vlijmense centrum. De wandeling begint om 10.00 uur bij Hotel Prinsen en gaat dan door de Julianastraat, Pastoor van Akenstraat, Pastoriestraat, De Akker, Plein, Akkerstraat en Julianastraat. Op een aantal vertelpunten wordt in de twee uur durende wandeling door Bart Beaard en Jan van der Linden verteld wat er in de afgelopen eeuw op die plaatsen zoal veranderd en/of gebeurd is.
Tijdens de wandeling zal deze keer extra aandacht besteed worden aan de Vlijmense postkantoren. Wanneer in 1850 de Postwet wordt aangenomen komt er in Vlijmen een bestelhuis ressorterend onder het hoofdpostkantoor ’s-Hertogenbosch. In 1853 wordt dat omgezet in een hulppostkantoor en dat duurt tot 1884. Vlijmen heeft dan veel nijverheid met de mandenmakerijen, de leerlooierijen en de handel in hop, groenten en fruit. Dan is er behoefte aan een echt postkantoor met een postdirecteur en dat wordt gevestigd in het voormalige notariskantoor naast het gemeentehuis. In 1927 wordt de status van het postkantoor gedegradeerd tot een hulppostkantoor, komt er een nieuw hulppostkantoor in de Akkerstraat en komen er hulppostkantoorhouders (Douwe Smid 1927-1951 en Piet Broeren 1951-1983). Een postkantoor heeft dan vele activiteiten zoals post, betalingsverkeer, telefoon, telegram, vispassen, overschrijven kentekenbewijzen etc.
In de zestiger jaren is er behoefte aan een nieuw postkantoor en door het “Hartplan” van gemeente Vlijmen en dit kantoor moet komen op de plaats waar nu het appartementengebouw Passe Partout staat. PTT denkt daar anders over en in de Julianastraat komt er in 1971 een tijdelijk hulppostkantoor. Dat duurt tot 1983 wanneer er eindelijk een nieuw kantoor komt aan De Akker, waar nu restaurant ’t Zusje is.
Maar met de postverzending en de andere activiteiten wordt het steeds minder en uiteindelijk verhuist het overblijvende postkantoor in 1998 naar de Brunawinkel in het winkelcentrum De Oliemaat.
Postkantoor, Julianastraat, 1884-1927.Let op de gevel met de stellage voor de luchtlijnen van telegrafie en telefoon en het PTT-wapenbord, Collectie Nico de Bonth
Woonhuis in het linkergedeelte en hulppostkantoor in het rechtergedeelte, Akkerstraat, 1927-1971. Collectie Nico de Bonth
Tijdelijk hulppostkantoor, Julianastraat 26a, 1971-1983. Collectie HKK Onsenoort.