Drie onderscheidingen bij Amalia van Solms
Tijdens de algemene ledenvergadering van heemkundevereniging Amalia van Solms in Baarle Nassau heeft voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem de zilveren draaginsigne van Brabants Heem uitgereikt aan Jan Willekes. Frans van Gils en Herman Janssen ontvingen van hem de Brabants Heemmedaille
Jan Willekes trad tijdens de jaarvergadering af als bestuurslid. Hij is al heel lang actief bij Amalia van Solms. Hij was lid van de werkgroep voor de viering van het 25-jarig bestaan in 2002 en daaruit vloeide in 2005 zijn bestuurslidmaatschap voort.
Amalia van Solms heeft op dit moment wel een stuk of vijftien werkgroepen. Binnen het bestuur heeft Jan Willekes de werkgroepen gecoördineerd en zelf ook enkele werkgroepen aangestuurd. Die werkgroepen zijn de draaischijf van de vereniging. “Als het goed gaat met de werkgroepen, komen er activiteiten uit, wordt er van alles georganiseerd en gaat het dus ook goed met de heemkundekring,” aldus Henk Hellegers in zijn toespraak. “Amalia van Solms heeft niet te klagen over activiteiten. Integendeel, het is een heemkundekring die midden in de samenleving staat, die Baarle en de historie en cultuur van het dorp op de kaart zet. Jan, daar heb jij veel aan bijgedragen, je functioneerde uitstekend binnen het bestuur en je hebt je met name voor de werkgroepen heel verdienstelijk gemaakt. “
Voorzitter Hellegers is zelf actief ben bij de heemkundekring Uden. Hij refereerde aan zijn activiteiten voor 100 jaar Vluchtoord, o.a. door het schrijven van twee boeken daarover. Frans van Gils en Herman Janssen noemde hij bij dit onderwerp zijn twee Ccunterpartners. Zij hebben als kartrekkers veel tijd en energie gestoken in het project De Grote Oorlog. Hellegers: “Zij legden dit onder meer vast in het uitstekende boek Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens, waarin de Eerste Wereldoorlog in en rond Baarle Nassau en Hertog beschreven wordt. In mijn twee boeken heb ik er verschillende keren, met bronvermelding, uit mogen citeren.”
Het boek is slechts een onderdeel van de vele activiteiten, die Amalia van Soms samen met partners georganiseerd heeft rond het thema ‘Wereldoorlog I in onze grensregio, vergeten, opgehelderd’. “Het boek”, aldus Hellegers, “blijft natuurlijk heel bijzonder om te noemen. Het speelde een belangrijke rol bij de activiteiten, bij het uitdragen van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Een scholenproject, maar ook een project voor geïnteresseerden in dit in Nederland wat ondergesneeuwde stukje geschiedenis. Fijn, Frans en Herman, dat jullie het tegendeel bewezen hebben, dat jullie aan de weg getimmerd hebben om dit stuk geschiedenis, die Eerste Wereldoorlog, ook in Nederland een prominente plaats te geven, en daarmee de kennis van de geschiedenis aan te vullen.”
Bij de foto: v.l.n.r.: Jan Willekens, Herman Janssen en Frans van Gils. (foto collectie Amalia van Solms)