Een vreemde eend in de stamboom
Een vreemde eend in de stamboom?
Een zevende zoon die Louis heet en andere ongebruikelijke namen.
Het blijkt dat in het zuiden van Nederland een gebruik bestond om een zevende zoon Louis te noemen. Dit verschijnsel is aantoonbaar tussen 1650 en 1968. Het begint ermee dat aanvankelijk alleen aan een zevende zoon van een zevende zoon geneeskrachtige gaven worden toegeschreven. Dit gebruik lijkt dan langzaamaan ingekapseld te worden in de kerkelijke doopplechtigheden en steeds vaker gekoppeld te worden aan de naam Lodewijk. Dan verwatert het gebruik en is het niet langer een zevende zoon maar het zevende kind in het gezin dat Louis wordt genoemd. Weer enige tijd laten worden ook meisjes Louise genoemd. Na pakweg 1850 zien we dat kinderen vernoemd worden naar eerder Louis genoemde familieleden die zelf wel een zevende boreling waren.
De naamgeving van zevende zonen en allerlei hiermee samenhangende rituelen blijken uiteindelijk in heel europa bekend. Maar bij een zevende zoon/kind komen ook andere namen in beeld.
Tijdens dit onderzoek doken onverwacht ook andere gebruiken bij het geven van een naam op.
Zo kwam vernoeming naar een speciale heilige om ziekte te voorkomen in beeld. De Heilige Driekoningen werden om meerdere redenen populair. Ook herkende ik speciale namen om een kind voor te bestemmen voor hetzelfde vak als de vader had, met name in doktersfamilies, zoals Cosmas of Galenus.
Tot slot krijgt u voorbeelden te horen uit de uitgebreide mogelijkheden bij de naamgeving aan vondelingen.
Hans van den Broek
Veld 2
5751 AR Deurne
Glas-in-loodraam Heilige Louis (Deurne)