Eten
Enkel onderwerpen die te maken hebben met eten.
“De keuken van mijn kindertijd”
Herinneringen aan de keuken van toen. Waar leerde je koken? De kracht van de verbindende familiekeuken. En zelfs vader aan het fornuis. In die dagen moest je overigens nog alles (leren) eten.
Maar wat maakt eten zo belangrijk? En waarom is samen eten zo speciaal? Kortom, zoveel aspecten van onze vroegere én huidige keuken waar wij niet altijd bij stilstaan.
“Feestend het hele jaar door”
Wij vieren heel graag feest, met kalenderfeesten het hele jaar door. Tegelijk zijn er meer persoonlijke vieringen, heel klassiek bij doop, communie en huwelijk(sverjaardag)
De voornaamste levensfeesten, met andere woorden, evenzoveel blijvende herinneringen. En dat er veel komt kijken bij die feesten, leren ons de gebruiken en culinaire geplogenheden. En… samen feesten schept een heel sterke band!
Feesten in oorlogstijd en andere tijden van schaarste zijn evenzeer van goudwaarde, hoe moeilijk soms ook om echt te vieren. Helaas ook met de kritische noot dat wij nu wellicht meer vieren dan ooit tevoren maar tegelijk minder. Een tegenstelling om bij stil te staan, want die heef alles te maken met de afbrokkelende gemeenschapszin!
“Kermis!”
Kermis was vroeger een heel belangrijk feest in de meeste streken van ons land, samen beleefd en gevierd met de gemeenschap waarvan je deel uitmaakte. Het ontstaan ervan, eeuwen geleden, geeft meteen een idee waarom kermis, processie en foor alles met elkaar te maken hebben. Een van de weinige dagen waarop onze hardwerkende voorouders samen mochten plezier maken. “Kermiskost” droeg daar zeker toe bij, zowel thuis aan de kermisdis als onder de vorm van speciale bereidingen waarvoor de foorkramers zorgden. Helaas stelt zich meer en meer de vraag: verdwijnt kermis?
“De oorlog in muziek en keuken”
Samen eten schept een sterke band, samen zingen evenzeer. Daarom dit programma dat bewijst dat zelfs in de moeilijkste omstandigheden samen genieten van uitzonderlijk belang blijft. Meer nog, ze geven de gemeenschap de sterkte om erdoor te komen.
Een totaalprogramma dus, met een mix van oorlogskeuken en muziek van toen. In de periode voor, tijdens en na de oorlog wordt dit thema nader geschetst. Met een selectie van bekende, minder bekende en verrassende liedjes.
Praktisch Info
Lezingen
Duurtijd: 1,5 tot 2 u, overeen te komen
Gage: 200 euro
Verplaatsingskosten: 30 ct/km (vanuit Geel) of treinkosten (65 + / desgevallend lift van en naar station)
Presentatie: voor alle thema’s een power point.
Methodiek: zeer interactief!
Gratis basismateriaal voor publiciteit, indien gewenst!
Totaalprogramma “De oorlog in muziek en keuken”
Duurtijd: 2 u
Materiaal: beamer, scherm, geluidsinstallatie wordt meegebracht
Gage: 300 euro (2 personen) en verplaatsingskosten (30 ct/km).
Contact:
Eddie Niesten – Pastorijstraat 23 – 2240 Geel
0479/021728
014/295594