Expositie, documentaire en boekje over slavernij in Tilburg
“Met de groeten van de president van Suriname.” Met die woorden startte Rajendre Khargi, de ambassadeur van Suriname in Nederland, zijn toespraak waarmee hij in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg een expositie over slavernij opende. De expositie is te zien tot en met 14 januari 2023.
Op 1 juli werd in Tilburg het eerste slavernijmonument onthuld buiten de Randstad. Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, de afschaffing van de slavernij. Dit is een van die cultuurhistorische ontwikkelingen die passen bij de grote culturele veranderingen die ook aan Brabant niet voorbij gaan en waar
heemkundekringen niet aan zullen ontkomen om er aandacht aan te besteden willen ze relevant blijven. Om een voorbeeld te geven in de Tilburgse context: de stad met 220.000 inwoners telt 151 verschillende nationaliteiten. In Tilburg wonen veel nazaten van tot slaaf gemaakten: naar schatting de helft van de 3.490 Surinamers in de stad en driekwart van de 5.160 Antilliaanse Tilburgers.
Gratis boekje
De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal van slavernij vanaf Mesopotamië tot heden. Een op de expositie gegeven voorbeeld van dat laatste is hoe IS-moslims Jezidi-vrouwen – en meisjes tor seksslavinnen maakten. De nadruk ligt op de Trans-Atlantische slavenhandel van de Hollanders en de Zeeuwen. Zij transporteerden 600.000 Afrikanen naar de Antillen en naar Suriname. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is een in eigen beheer gemaakte documentaire. Deze speelt deels in Suriname. Een nazaat van de familie Tilburg leidt de kijker rond op de plantage van zijn voorouders. Elke bezoeker krijgt gratis een boekje (36 pagina’s, A-5-formaat) mee. Daarin staan verhalen opgetekend die tegenwoordig nog in Tilburg door nazaten van tot slaaf gemaakten verteld worden over slavernij.
Openingstijden
De expositie over slavernij is in het Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3 in Tilburg-Noord. De tentoonstelling is geopend iedere woensdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Groepen op afspraak via info@peerkedonders.nl. De entree bedraagt 2,50 euro.
foto boven: Sharaf Tilburg bij de resten van plantage Berlijn waar zijn voorouders als tot slaaf gemaakten
werkten. De in 1987 geboren inwoner van Paramaribo is brandweerman van beroep. (Foto:
Jurgen Lachman.)