Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten
Hans van den Broek, oud-radioloog van het Elkerliekziekenhuis in Helmond, vertelt in zijn voordracht “Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten”, zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten. Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch recept of dat veel alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk een geneesmiddel waren? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag? En je snapt na deze lezing dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen.
Veel ‘geneeskrachtige’ planten blijken een bittere smaak te hebben, daar is het nodige over te vertellen. Verder krijg je een idee over het effect dat men dacht dat plantengeuren uitoefenden. Het belang van kleuren in planten en hun toepassing bij ziektes komt ook in een ander licht te staan. En de manier waarop planten en hun producten gebruikt werden is ook behoorlijk veranderd. Wie loopt er nog met een bosje kruiden op zijn kin rond bij hoofdpijn? Een paracetamolletje is handiger en werkt beter. En als je kruiden in je keukentje gebruikt besef je dan dat je eigenlijk bezig bent met ‘het is seund om weg te gooien’?
Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken een echte eye-opener. Hans zal je wetenswaardigheden vertellen die je niet kent en die tot veel gespreksstof zullen leiden.
Hans van den Broek
Hans van den Broek [1949 ’s-Hertogenbosch] was van 1980-2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen over de geschiedenis der geneeskunde. In 2010 heeft hij een 10-tal artikelen hierover gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige of genealogische tijdschriften. Hans probeert een totaalbeeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders die hebben meegemaakt.Daarnaast heeft hij zijn bevindingen in 2010 vastgelegd in een inmiddels uitverkocht boek, getiteld : “Koorts en Honger”. Vervolgens heeft hij 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de periode 1330 tot 1780. Dat heeft geleid tot een boek met als titel “Wonderen in het zonlicht”. Dat alles leidde tot zeer interessante inkijkjes in het verleden. Inmiddels geef ik jaarlijks gemiddeld ruim 25 lezingen en heb op verzoek van meerdere verenigingen vervolglezingen samengesteld. Daarom kan ik nu een programma met zes lezingen van 2 uur aanbieden. Daarnaast heb ik nu [wederom op verzoek] drie kortere lezingen van ongeveer een uur samengesteld over de molenaar, sinterklaas en verhalen uit de dokterspraktijk. In totaal heb ik de afgelopen jaren ongeveer 200 voordrachten verzorgd.
Contact: hansveldtwee@hotmail.com