Fietsroute langs eendenkooien Heusden e.o.
De Senioren- en Zomerschool Heusden heeft samen met een ‘eendengroep’ onder leiding van historicus Kees van den Oord en fotograaf Ad Hartjes een educatieve fietstocht samengesteld langs de (voormalige) eendenkooien in de gemeente Heusden en omgeving. Dinsdag 4 juni is het fietsroute gepresenteerd in Drunen.
Historicus Kees van den Oord en fotograaf Ad Hartjes verzorgen donderdagavond 6 juni 2024 om 20.00 uur een lezing over de eendenkooien van Heusden en omgeving. Bart van Helvoort vult de lezing aan met anekdotes en allerlei wetenswaardigheden. De kosten per persoon (koffie/thee en het fietsboekje) bedragen zes euro. Wil u deze lezing in de bibliotheek van de Voorste Venne in Drunen bijwonen, meldt u zich aan en betaalt u vooraf via de www.seniorenschoolheusden.nl
De eendenkooien zijn pareltjes van de natte natuur. Ze horen bij een groene en gezonde omgeving met veel cultuur- en natuurhistorische waarde. Oud-Vlijmenaar en eendenkooikenner Bart van Helvoort had Kees van den Oord een voorbeeld van een historische route aangeleverd. Van Helvoort, telg uit een bekende kooikersfamilie, heeft al diverse artikelen geschreven over de historie van de Heusdense eendenkooien. De geschiedenis daarvan gaat terug tot in de late middeleeuwen. De creatieve uitgever De Paadjesmakers, sinds 2015 bekend van allerlei inspirerende Bossche wandel- en fietsgidsen, werd gevraagd om mee te werken bij de samenstelling en vormgeving van een fietsboekje in de Oostelijke Langstraat. De fietsroute voert langs zestien (voormalige en bestaande) eendenkooien in het waterrijke gebied tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. In Oudheusden en ’s-Hertogenbosch zijn er vertrekpunten.
In het fietsboekje, te koop in de boekhandel, is er ook aandacht voor dijken, sluizen, schansen, forten, wielen en overlaten. Eendenkooien zelf zijn juweeltjes van rust en natuurbeleving. Eenden werden vroeger voor het vlees gevangen en nu worden ze geringd en wetenschappelijk gevolgd.
De gemeente Heusden heeft de fietsgids op A5-formaat van 64 pagina’s mede mogelijk gemaakt vanwege het jaarthema ‘Verschillen Verbinden’. Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) en de bibliotheken van Heusden droegen bij in dit succesvol regionaal en generatie-overstijgend historisch project.