IJsvogel: ik zie van alles maar jullie moeten ook kijken
Gerard Trienekens heeft in de jaren ’80 als hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht met studenten, vrijwilligers en promovendi veel onderzoek gedaan naar het Brabants plattelandsleven in de periode 1800-1940. Veel heemkundekringen kennen hem daar nog van. Hij werd in 1941 geboren in Boekel en kan terug kijken op een rijk leven met veel passie voor agrarische geschiedenis en de gewone mens. In zijn thans aangeboden IJsvogellezingen kijkt hij met veel humor terug op zijn leven en zijn onderzoek in Brabant.
Gerards verhalen beginnen met dat over het schilderij, De Kopermijn (1544), van de meesterlijke Renaissance- en landschapschilder, Lucas (van) Gassel, uit Helmond. Vanaf onder in de rechterhoek, dichtbij de initialen van Lucas, kijkt een IJsvogel van dichtbij naar enkele hagedissen, terwijl hij tegelijk het hele, rijk gevulde terrein overziet. De boodschap van de schilder is duidelijk: ‘Ik zie van alles, maar ook jullie moeten kijken; er is op dit schilderij veel meer te zien, dan je vermoedt.’ Een uitleg volgt.
Om niet bij elk verhaal de context te hoeven vermelden, vertelt Gerard eerst kort zijn levensverhaal, doorspekt met markante anekdoten; altijd weer bedoeld om tijdsbeelden te schetsen. Hierna wordt alle aandacht gericht op Noord-Brabant, met name in de periode van pakweg 1930 tot 1970. Aan de orde komen schetsen uit het plattelandsleven, nogal wat over kerk en geloof, en specifieker over de kermismoorden in zijn jeugd en, zo er tijd rest, over Sjoerd, de fokstier, die het haasje was.
Duur van de lezing is twee keer 45 minuten met een pauze inclusief tijd om vragen te stellen. Het zou fijn zijn, als er een faciliteit is om enkele beelden te vertonen en een persoon die dat bedienen kan.
Spreker hecht grote waarde aan het gelezen worden van zijn laatste boek: ‘Gezien door de IJsvogel. Tachtig jaar leven en beleven in verhalen’ (j. 2022, 573 pp.). Het is in de boekhandel en bij Bol.com voor € 26.50 verkrijgbaar. Daarom vraagt hij aan wie hem uitnodigt, in de plaats van een honorarium en reiskosten (vanaf Soest) een substantiële bijdrage in de verspreiding. Zijn voorstel is: 20 boeken à € 15 per stuk; meer mag ook. De wijze van verspreiding is aan de uitnodigende club zelf.
Spreker, Gerard Trienekens, stelt overleg vooraf op prijs. Voor wie belangstelling heeft, zijn telefoonnummer is: 035-6014781 en het e-mailadres: gmt.trienekens@hetnet.nl