In Memoriam Kees Leijten
Op 91-jarige leeftijd is Kees Leijten uit Ulvenhout op 15 janauri 2024 overleden. Kees Leijten was tien jaar voorzitter van de stichting Brabants Heem en heel lang betrokken bij de heemkundekring en streekmuseum Jan uten Houte in Etten-Leur en de heemkundekring en museum Paulus van Daesdonk in Ulvenhout. Tot op hoge leeftijd was hij bezig met heemkunde en volkskunde. Een kundige man, die in de omgang met mensen heel bijzonder was. Kees Leijten was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Kees Leijten was vroeg betrokken bij de heemkunde. Hij werd in 1932 geboren in Etten en werd leraar wiskunde. In 1957 trad hij samen met zijn broer Jan toe tot het bestuur van de heemkundekring en het streekmuseum in Etten-Leur. In 1963 werd Kees voorzitter en nam vanuit die functie jaarlijks deel aan de vergaderingen van Brabants Heem in Oisterwijk. Kees Leijten werd in 1982 als bestuurslid van Brabant Heem gekozen. Hier volgde hij in 1987 Frits Speetjens op als voorzitter.
Het was een roerige tijd. Het bestuur kreeg te maken met de provinciale herstructurering van instellingen en moest vechten voor zijn positie. De provincie Noord-Brabant dacht na over culturele infrastructuur met instellingen die allemaal rekenden op provinciale subsidie. Bij de doorgevoerde herstructurering viel het niet mee om er het beste voor Brabants Heem uit te slepen. Maar wat de provincie ook bedacht, de heemkunde bleef bloeien in Brabant. Het aantal heemkundekringen steeg en daarmee ook het aantal gepassioneerde vrijwilligers. Een van de hoogtepunten uit Leijtens heemkundecarrière was de oprichting van de Leerstoel Cultuur in Brabant, waarvoor in december 1992 door de universiteit groen licht werd gegeven.
Na tien jaar voorzitter te zijn geweest van Brabants Heem droeg Kees Leijten zijn functie over aan Mart van de Ven, maar hij bleef actief onder andere in de Commissie Vlag- en Wapenkunde. Ook bleef hij zeer betrokken bij de monumenten, het museum in Ulvenhout en was hij tot 2012 bestuurslid van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Zo heeft hij ook aan de basis gestaan van het UNESCO Verdrag Immaterieel Erfgoed en tal van activiteiten, zoals Brieven aan de Toekomst.
Foto boven Kees Leijten. (foto Ineke Strouken)