Is het werkgebied van uw kring een witte vlek?
Info voor de heemkundekringen in Noord-Brabant die nog geen kadastraal project hebben
Ongeveer de helft van de Brabantse heemkundekringen werkt al met een geografisch informatiesysteem als Haza.
Tegen 1932 kreeg Nederland moderne kadastrale kaarten van alle gemeenten. Samen met de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels (lijsten met eigenaren en grondgebruik) vormen die een prima uitgangspunt om een kadastraal systeem op te zetten. Die geschreven lijsten worden gedigitaliseerd (ingetypt) en er worden met een tekenprogramma de bijbehorende kaarten ingetekend en automatisch gekleurd naar grondgebruik. Als het landmeterswerk van 1830 in de computer zit, kun je er oudere kaarten en moderne kaarten (Google) op projecteren: geo-refereren. Je kunt elke plek verbinden met de eigenaren en belastinggegevens van 1830, maar ook met alle latere gegevens die je maar wilt en inbrengt. Deze kadastrale kapstok is de nieuwe standaard voor onderzoek van je eigen heem.
Je kunt er hoogtekaarten op kwijt, archeologische vindplaatsen en monumenten aangeven (compleet met foto’s en beschrijving), latere eigenaren, de geschiedenis, ander kaartmateriaal, genealogie, hele stambomen, toponiemen, lokale geschiedenis, dialect(woorden) op kwijt, , en alles wat we verder tot heemkunde rekenen.
Het programma biedt tegelijk een inventarissysteem voor de bibliotheek en het bezit van uw kring.
Van elke vierkante meter in uw woonplaats komen alle thema’s bij elkaar, het programma maakt zelf statistieken, analyseert de gegevens die u inbrengt en legt verbanden.
Dit kadastrale project (WATWASWAAR) is voor de provincies Friesland, Groningen , Utrecht, Zeeland helemaal klaar. Gelderland, Overijssel en Drenthe zijn ver. Brabant sukkelt achteraan.
Er is hard gewerkt, maar de laatste tien jaar ontbrak de aansturing. Brabants Heem heeft die weer opgepakt. In ongeveer de helft van de 185 gemeenten van 1830 in Noord-Brabant hebben heemkundekringen het kadaster al gedigitaliseerd. Wie er mee werkt, is enthousiast. Je kunt er zoveel mee doen, ineens ligt de stof voor je tijdschrift of voor een boek voor het oprapen en iedereen is gemotiveerd door het lokale karakter. Je moet maar eens gaan praten in Son en Breugel of in Oisterwijk.
Een cursus voor beginners is erg duur. Brabants Heem wil uw leden een cursus van vijf bijeenkomsten aanbieden voor 10% van de prijs. De software is behoorlijk ingewikkeld maar daarom kan het programma ook zoveel. We stellen ons voor dat u twee belangstellenden van uw kring stuurt, om alle kringen een kans te geven. Houd er rekening mee dat uw kring de software nog moet aanschaffen. Maar na de rijstebrijberg werkt de heemkunde bij u voortaan vanuit Luilekkerland.