Jury Knippenbergprijs 2023
De jury voor de Knippenbergprijs 2023 bestaat uit Harrie Maas (Den Dungen), Karel Loeff (Laren NH) en Leo Koenraads (Boxtel). De jury beoordeelt de aanmeldingen en kiest daaruit drie kandidaten voor de prijs. De uitreiking van de Knippenbergprijs 2023 is op zaterdag 18 november in Ulvenhout.
De jury komt twee keer bijeen. De eerste bijeenkomst is bedoeld om alle aanmeldingen te bespreken en te beoordelen. Dat moet leiden tot de uitverkiezing van drie aanmeldingen, die kans maken op de prijs. Op de tweede bijeenkomst van de jury kunnen de drie geselecteerden hun aanmeldingen toelichten met een korte presentatie. Daarna maakt de jury haar definitieve keuze. De winnaar van de Knippenbergprijs 2023 ontvangt de bronzen legpenning en een bedrag van 1000 euro. De nummers twee en drie krijgen ieder 500 euro.
Karel Loeff is directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, die zich inzet voor behoud en bescherming van erfgoed. Karel Loeff is opgeleid als architectuurhistoricus en zet zich in om de 160 vrijwilligers van Heemschut te ondersteunen en te begeleiden in hun acties, stimuleert hij de samenwerking tussen organisaties en burgers en is hij spokesman en belangenbehartiger voor de erfgoedsector.
Over zijn deelname in de jury vertelt hij: “Monumenten behouden is mensenwerk. Dat merk ik alleen al als ik kijk naar het dagelijks werk en de geschiedenis van onze vereniging. Die mensen worden vaak vergeten, als er resultaat is bereikt: denk aan het behoud van de Bossche Binnendieze. Wie kent nog de strijders die uiteindelijk de doorslag gaven tot behoud? De Knippenbergprijs zet deze mensen in het zonnetje. Vandaar mijn motivatie om hier als jurylid een bijdrage aan te mogen leveren.”
Harrie Maas is sinds 2006 directeur Monumentenhuis Brabant, een provinciale steuninstelling voor monumentenzorg. Van huis uit is hij historicus. Van 1986 tot 2011 was Harrie Maas voorzitter van heemkundevereniging ‘Op die Dunghen’. Hij is nu nog actief voor het tijdschrift van de Dungense heemkundevereniging.
Over zijn deelname aan de jury vertelt hij: “Behalve dat ik het leuk vind om zitting te nemen in een jury die vernoemd is naar mijn oud-leraar Latijn op Beekvliet, ben ik sinds jaar en dag begaan met de instandhouding en het versterken van monumentaal erfgoed.”
Leo Koenraads is gepensioneerd commissaris van politie. Hij werkte binnen het domein van veiligheid en leefbaarheid zowel operationeel en zeer lange tijd als tactisch leidinggevende. Hij is een politieveteraan missie Afghanistan. Leo Koenraads is bestuurslid geweest van de Stichting Fruitcultuur Brabant en sinds 2022 bestuurslid van Stichting de Brabantse boerderij waar hij zich inzet voor het SOS bedreigd erfgoedloket.
Over zijn deelname aan de jury vertelt hij: “Twaalf jaar geleden heb ik samen met mijn partner in Lennisheuvel (gem. Boxtel) een uniek vervallen rijksmonument gekocht, Den Eijngel. Vanaf dat moment ben ik gegrepen door het “cultuur-historische virus”. In ons monument is veel onderzoek gedaan samen met bouwhistorici-archeoloog en de Heemkunde kring Boxtel. In een unieke samenwerking met de gemeente Boxtel, Streekfonds “Het Groene Woud” en Stichting de Brabantse Boerderij is een prachtige publicatie over het monument gemaakt. Ik heb deels zelf gerestaureerd maar altijd met monumenten-deskundigheid op de achtergrond. De vriendendagen van Stichting De Brabantse Boerderij bleken een inspiratie te zijn en een mooi platform voor kennisuitwisseling. Stap voor stap groei je van leek uit tot (bescheiden) specialist in het restaureren. Met mijn (leken) ervaring en inspiratie kijk ik graag, ook met de ogen van andere deskundigen, naar de aanmeldingen.”