Lezing Boxtel over Care-project
Johan Verspay geeft donderdag 21 november 2024 in Boxtel een lezing , waarin de tussenstand na vijf jaar gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud centraal staat. De lezing op uitnodiging van Heemkunde Boxtel is in zaal Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel en begint om 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.
Op ontdekking in je eigen achtertuin. Dit is het motto van het gemeenschapsarcheologie project CARE (Community Archaeology in Rural Environments) dat begin 2019 van start ging. Mensen werden hierin uitgenodigd om mee te gaan op onderzoek naar de geschiedenis van hun eigen woonplaats. Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen, werd gekozen voor een laagdrempelige aanpak waarin deelnemers na een korte instructie onder deskundige begeleiding zelf aan de slag gaan en leren door te doen.
Waar CARE begon als een initiatief van de UvA binnen een internationale samenwerking gericht op onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van historische dorpen, verschoof de focus gaandeweg het project meer naar lokale vraagstukken en haakten verschillende erfgoedverenigingen, werkgroepen en scholen aan. Om in te spelen op een meer inhoudelijke belangstelling, organiseerden we (veld)cursussen. Dit werden ontmoetingsplaatsen voor studenten, hobby-archeologen en andere erfgoedliefhebbers, waar zij konden putten uit de expertise van zowel professionals als ervaren amateurs in het veld.
Gaandeweg vormde zich een betrokken groep mensen die nu anderen begeleidt, assisteert bij reguliere opgravingen en zelf kleine (participatieve) onderzoeks- en educatieprojecten initieert. De belangstelling groeit nog altijd. Hebben we hiermee de weg naar een Faro-praktijk gevonden? Dat valt nog te bezien. Want, hoe kunnen we dit momentum vasthouden, uitbouwen en doorgeven? Wat is daarvoor nodig? Wat is de rol van de archeoloog hierin en welke valkuilen moeten we vermijden? We hebben nog een weg te gaan, maar de bouwstenen liggen klaar.
foto: Onderzoek Dommelbimd. (foto: Christ van Eekelen)
Johan Verspay is als post-doc onderzoeker verbonden aan Erfgoed Brabant en de Universiteit van Amsterdam en geeft leiding aan het CARE-project. De ervaringen met burgerparticipatie in archeologie die hij hierbij opdeed bracht hij in de Uitvoeringsagenda Faro in. Daarnaast werkt hij als adviseur voor de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch.