Lezing: De vrouw in de literatuur
Wie is die raadselachtige vrouw in de literatuur? In deze lezing geeft Maria van Deutekom daar antwoord op.
Al vanaf de Griekse oudheid treedt in de westerse literatuur de vrouw op als personage, soms als geliefde maar nog vaker als maagd en moeder. Daarnaast treedt de vrouw ook op als schrijfster al kwam dat in het verleden iets minder vaak voor als nu.
In de lezing passeert een rijk scala aan vrouwenbeelden de revue: van jonge Vestaalse maagden uit het oude Griekenland tot dwarse oermoeders als Anna Bijns. Van strijdbare jonge maagden als Jeanne d’ Arc en eenzame oude vrijsters als Jane Austen tot literaire heldinnen van nu als Vonne van der Meer en Saskia Noort. De lezing ‘De vrouw in de literatuur’ beslaat in vogelvlucht vier periodes uit de literatuurgeschiedenis: de Griekse en Romeinse oudheid, de Middeleeuwen, de Verlichting en onze Moderne tijd.
Iedere periode start met een literaire inleiding van de rol van de vrouw in de literatuur in die tijd zowel wat de auteurs betreft als qua personage in de teksten. Als illustratie daarvan worden korte tekstfragmenten voorgedragen.
Verder is er ruimte voor vragen, reacties en discussie over het beeld van vrouwen in de literatuur.
Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Drama. Zij werkte jaren bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent, directeur en onderwijsontwikkelaar. Ze gaf literatuurlessen bij Fontys en HOVO.
Verder is ze actief als regisseur in het amateurtheater en schrijft zij verhalen die ze ook laat klinken voor publiek. Daarnaast geeft ze literair historische lezingen en schrijft ze artikelen.
Contact: telefoon: 06 33802883
Website: www.verhalenhuis.nl