Lezing Schijndel over de Slag bij Waterloo
Jan Pieter Six geeft maandag 20 mei een lezing over ‘De Slag bij Waterloo’ in ’t Spectrum aan de Steeg 9 in Schijndel. Hij doet dat op uitnodiging van de heemkundekring Schijndel. De lezing begint om 20.00 uur.
In de Slag bij Waterloo werd Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van de hertog van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher.
Het kolossale militaire treffen, waarbij bijna 200.000 militairen ingezet werden, bepaalde in belangrijke mate de toekomst van Europa. Het had maar een haartje gescheeld of niet Wellington maar Napoleon zou in 1815 hebben gewonnen. Dan zou Europa er nu ongetwijfeld heel anders hebben uitgezien. De spreker, Jan Pieter Six schetst waardoor dat kwam. Soms door een strategische keuze, maar veel vaker leidde (het gebrek aan) communicatie tot een drastische wending van de strijd. Voor Jan Pieter Six is de Slag bij Waterloo een jarenlange fascinatie. In de lezing zal hij proberen die fascinatie op u over te brengen, want deze laatste klassieke veldslag uit de historie blijft tot de verbeelding spreken.
De lezing zal gaan over de aanleiding, het treffen en de gevolgen van de Slag bij Waterloo. Tal van fraaie afbeeldingen ondersteunen deze reconstructie. Het zal gaan over de Franse Revolutie, de hoofdrolspelers (Napoleon, Wellington en Blücher) en de strategie bij de Franse Invasie van 1815. Vervolgens leiden de voorbereidende veldslagen bij Ligny en Quatre Bras tot het finale treffen. Ook zal de cruciale rol van de Nederlandse troepen en de politieke betekenis van dit gebeuren belicht worden.