Lezing: ‘Vestingstad ’s-Hertogenbosch en Lith samen in stelling’
Bas Bevaart uit Rosmalen geeft maandag 26 februari 2024 bij Heemkundekring Maasdorpen Lith een lezing over: ‘Vestingstad ’s-Hertogenbosch en Lith samen in stelling’. De lezing begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, Marktplein 24 te Lith. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom, ook niet-leden.
Bas Bevaart was als revalidatiearts verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Na zijn pensionering is hij zich gaan verdiepen in de Zuiderwaterlinie en met name in de stad Den Bosch en omgeving. Begin 2020 was hij mederedacteur van het boek ‘Vier eeuwen militaire inundaties rond ’s-Hertogenbosch’ en in 2023 verscheen zijn boek ‘Zuiderfrontier-waterlinie in actie’.
Het begrip ‘het terrein bepaalt de manoeuvre’ staat volgens Bas Bevaart centraal bij het denken en handelen van militairen. Aangezien ’s-Hertogenbosch en Lith door het terrein met elkaar zijn verbonden, is het belangrijk om allerlei aspecten van dit terrein goed te kennen. Dit is zeker van toepassing als beide plaatsen onderdeel zijn van eenzelfde stelling; hoe dat zit, zal worden uitgelegd. Tijdens de presentatie staat Bas Bevaart uitgebreid stil bij de verschillende kenmerken van het terrein zoals waterwegen, dijken, wegen en polders en de betekenis daarvan voor de militaire activiteiten door de geschiedenis heen. Daarbij zal ook gekeken worden hoe de verdediging tegen het water en de verdediging met het water eruitzagen. Het zal daarbij duidelijk worden dat het hanteren van wateroverlast enerzijds en watertekort anderzijds niet alleen een probleem van vandaag de dag is.
Bas Bevaart bespreekt uitvoerig Menno van Coehoorn (militair en vestingbouwkundige) en de ontwikkeling van de Zuiderfrontier/Zuiderwaterlinie en daarbij zal de positie van Lith en de betekenis van de Beerse Maas nadrukkelijk aan de orde komen. Bas Bevaart bouwt zijn presentatie op aan de hand van de verschillende militaire conflicten die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Vanaf de conflicten met de ‘Geldersen’ richt hij zich op de Tachtigjarige oorlog tussen 1568-1648, het Rampjaar 1672, de Oostenrijkse Successieoorlog tussen 1740-1748, de Franse tijd (1794 en 1795 in het bijzonder) en de periode aansluitend op de Belgische Opstand 1830-1839. Daarna sluit hij af met de gevolgen van de Vestingwet in 1874. Daarin werden indrukwekkende plannen bedacht voor verdedigingswerken langs de Maasdijk in samenhang met de inrichting van de centrale verdedigings- / aanval werken tussen Noord-Brabant en Holland.