Lezing: Wat aten ze in de kastelen in de late Middeleeuwen?
Op uitnodiging van de Heemkundekring Schijndel geeft Theo de Jong maandag 11 december 2023 een lezing met als thema “Bijzondere voeding op Brabantse kastelen in de late middeleeuwen”. De lezing is in sociaal-cultureel centrum ’t Spectrum aan de Steeg 9 in Schijndel en begint om 20.00 uur. Leden van de kring hebben gratis toegang, de entree voor niet-leden bedraagt 2 euro.
Theo de Jong is vanaf zijn jonge jaren geboeid door het landschap en de relatie tussen mens en dier in het verleden. Hij studeerde biologie en archeologie en specialiseerde zich in archeologische dierenresten. Sinds 2000 is hij als archeoloog in dienst van de gemeenten Eindhoven en Helmond. Recentelijk publiceerde hij over archeo-zoölogisch onderzoek in oostelijk Noord-Brabant (Oogst van
Malta) en archeologisch onderzoek in Helmond (Verwerkt Verleden).
Smaak op stand
Bijzondere voeding op Brabantse kastelen in de late middeleeuwen. Wat werd er geserveerd tijdens een feestelijke maaltijd op een middeleeuws kasteel? Wat vinden we terug van vastendagen op kloosterterreinen? Hoe zag de dagelijkse maaltijd van de laatmiddeleeuwse ambachtsman er uit? En wat werd op het platteland gegeten? Dankzij archeologisch onderzoek in Noord-Brabant is daar de afgelopen jaren meer zicht op gekomen. Het dagelijkse leven is de afgelopen jaren beter bekend geworden dankzij tientallen opgravingen en archeologisch onderzoek. Onder andere met teruggevonden overblijfselen van dieren en planten kunnen we meekijken in de dagelijkse keuken van het verleden. Resten van slachtvee, pluimvee maar ook van jachtwild en vissen laten zien wat er bij de Brabantse adel zoal op tafel kwam. Op basis van deze resultaten worden
verschillen en overeenkomsten tussen adel, geestelijken, burgers en boeren inzichtelijk. De lezing neemt u mee op speurtocht naar bijzondere vondsten en hun betekenis.