Met Rubens aan tafel
Met Rubens aan Tafel – Koken in de Barok
Net voordat de culinaire wegen van Noord en Zuid scheidden…
Vermoedelijk spreekt een bereiding als “pastei met oortjes, oogjes en klootjes van geitenbokjes” je niet meteen aan. Dergelijke culinaire exploten staan nu eenmaal te ver van ons bed (dis?).Maar de keuken van de Barok heeft natuurlijk veel meer te bieden en dat zal wellicht op meer appreciatie kunnen rekenen bij de hedendaagse smulpaap.
Zo verovert de Franse gastronomie in sneltreinvaart de hegemonie in West-Europa. Onze voorouders leren gezonder eten, met de nodige specerijen maar vooral ook met een heerlijk boeket aan kruiden. Tegelijk blijven in de Nederlanden een aantal vaste culinaire waarden behouden. Daarvoor zorgen toenmalige topchefs als Lancelot de Casteau en Magirus, ook al blijft de ware identiteit van deze laatste een historisch vraagteken. In het noorden geldt overigens hetzelfde voor de auteur van “De verstandige kock, of Sorghvuldige huys-houdster”.Zij presenteren een veelheid aan gerechten die zowel de vorsten als de welstellende dames en zelfs de kuekenmeiden van toen kunnen verleiden. Overigens maakt de kunst van het verleiden meer en meer haar opwachting in de keuken en zelfs … op de markt!
Het keukenaanbod wordt ook al overzichtelijker, met het ontstaan van het menu en een ietwat logischer volgorde van de diverse gangen. Vrouwen en mannen hebben andere voorkeuren, en dat wordt gehonoreerd. Ook in het drankenassortiment want ook daaraan besteden wij de nodige aandacht. Meteen ook even aanstippen dat hierbij niet alleen de gegoeden in aanmerking genomen worden maar ook de “volkskeuken” meer dan eens op tafel verschijnt.
En, om het helemaal geheimzinnig te houden, zoomen wij in op de relatie tussen eten en gezondheid. De “Elementenleer” mag dan al voorbijgestreefd lijken, wij passen sommige “wetten” onbewust nog altijd toe. Wedden!?
Spreker Eddie Niesten
Contact: eddieniesten@hotmail.com
De vraagprijs voor deze lezing is 200 euro en verplaatsingskosten (liefst openbaar vervoer – af te spreken).
Eddie Niesten (1951 – Maastricht) studeerde talen, communicatie, buitenlandse politiek en marketing aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Hasselt. Hij verzorgde al diverse uitgaven over België en zijn geschiedenis, zowel hier als in Nederland. Daarbij ook heel wat boeken met betrekking tot landbouw en voeding, gastronomie en culinaire ontwikkelingen. Over deze thema’s geeft hij vorming en lezingen, verzorgt hij bijdragen in de media in België en Nederland en organiseert hij gegidste wandelingen.
Hij publiceerde de voorbije jaren onder meer “Goesting in Vlaanderen”, “Op de wijze van de chef”, “De Keuken van ons Moeder” (bekroond in Nederland), “Tweemaal oorlog, driemaal honger. 1914-1944”,“De Keuken van mijn Kindertijd” (Davidsfonds). “De Culinaire Ziel van Nederland. Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders”.Zopas verscheen “1968 voorbij. Van liever lief tot bittere woede”…