Monumenten onthuld in Rucphen, St.-Willebrord en Nederheide
In Rucphen, St. Willebrord en Nederheide zijn drie monumenten onthuld op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen van de geallieerden zijn neergestort. De plaatsing van de monumenten is een initiatief van de Stichting Rucphen Toen en Nu en de stichting Dutch Polar Bears.
In het bijzijn van familieleden van de gecrashte bemanningsleden, de ambassadeurs van Canada en Nieuw-Zeeland, een afgevaardigde van de ambassade van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, vertegenwoordigers van het Royal
Canadian Legion, Royal British Legion en het American Legion, de Commissaris van de Koning, vele veteranen en andere genodigden en publiek zijn de drie monumenten voor Schijf, St. Willebrord en Rucphen onthuld voor het gemeentehuis. De onthulling van de monumenten gebeurde onder begeleiding van de Royal Canadian Legion Branche 005 met vaandels en een doedelzakspeelster, waarna er kransen gelegd werden.
Drie geallieerde vliegtuigen stortten in de Tweede Wereldoorlog neer in onze gemeente. In de nacht van 22 juni 1943, inmiddels 80 jaar geleden stortte in de omgeving van de Posthoorn, bij het dorp Rucphen een Canadese bommenwerper, de Halifax Mk V W1271, neer. Het vliegtuig was onderweg naar de Duitse stad Krefeld om daar een bombardement uit te voeren. De Halifax werd uit de lucht geschoten door een nachtjager van het Nachtjagdgeschwader 2./NJG 1 uit Gilze-Rijen. Alle zeven bemanningsleden kwamen om bij deze crash.
Op 21 mei 1944 was de piloot van een ‘fighter-bomber’ op de terugweg van zijn missie, door brandstoftekort genoodzaakt om zijn toestel vroegtijdig te verlaten. Het toestel stortte neer in de Luienhoek te St. Willebrord (nu wijk Gagelrijzen). De piloot landde met zijn parachute maar raakte gewond aan zijn linkervoet. Hij werd gevangengenomen door het Duitse leger maar overleefde de oorlog.
Het derde vliegtuig stortte op 17 juni 1944 op de Nederheide nabij Schijf neer. Het was een Canadese bommenwerper, een Halifax Mk III LW433. Ook dit vliegtuig werd onderschept en neergehaald door een Duitse nachtjager. Drie van de zeven bemanningsleden kwamen om bij deze crash. De andere vier slaagden erin om het vliegtuig levend te verlaten. Drie van hen doken onder maar werden krijgsgevangen gemaakt. Eén van hen dook onder en bleef tot het eind van de oorlog in Brabant. Zij overleefden de oorlog.
(Foto’s: Kim Witteveen)
Voor de speciale editie van de nieuwsbrief van de stichting Rucphen Toen en Nu klik op: Rucphen
Voor een videoverslag, zie: www.zuidwestupdate.nl/tv/evenementen-speciale-uitzendingen/?v=838691231