Negen kringen winnen stimuleringsprijs 2024
Negen heemkundekringen hebben dit jaar de stimuleringsprijs Brabants Erfgoed Weekend van Brabants Heem gewonnen. Er zijn drie cheques van ieder 500 euro uitgereikt. De winnaars waren vijf kringen in de regio Helmond, drie kringen in de gemeente Waalwijk en de heemkundekring in Etten Leur. In de regio Helmond en in de gemeente Waalwijk werkten de heemkundekringen samen, zodat zij het prijzengeld kunnen verdelen.
Brabants Heem heeft aan de jaarlijkse Open Monumentendagen een Brabants tintje toegevoegd. De stichting stimuleert met de prijs initiatieven van heemkundekringen, historische verenigingen en erfgoedorganisaties zich royaal presenteren, een weekend vol activiteiten, met de ambitie zoveel mogelijk publiek op de been te krijgen voor het prachtige erfgoed van Brabant. Dat alles onder de naam Brabants Erfgoedweekend.
In de regio Helmond werken Heemkundekring Helmont (Helmond), HKK Barthold van Heessel uit Aarle Rixtel, De Lange Vonder uit Beek en Donk, HKK ’t Hof van Liessent, HKK Bakel en Milheeze samen met een groot aantal organisaties in de regio. Ook particulieren en vrijwilligers doen mee met de projecten. Een bijzonder project met in iedere plaats activiteiten, zoals De Postroute 1852, waarbij via de oude routes een fietsroute was uitgezet. De Peelrandbreuk stond centraal een ander project, een breuk die met name ligt in de dorpen Milheeze, Bakel, De Mortel, Gemert en Handel. In Gemert liep een replica van een stoomtram met aan boord VVV gidsen die verhalen vertellen over de te bezichtigen monumenten.
Heemkundekring Jan uten Houte uit Etten-Leur ontving voor de tweede keer de stimuleringsprijs voor haar bijzondere activiteiten. De kring werkte samen met de gemeente en diverse andere plaatselijke organisaties. Uitgangspunt voor de activiteiten van die dagen was het cultuurhistorisch onderzoek van de Werkgroep Monumentaal Onroerend Erfgoed naar de ontwikkeling van de wegen, de vaarten en de netwerken die hebben geleid tot het huidige wegen-, trein- en waterstelsel in de afgelopen achthonderd jaar.
De heemkundekring Sprang-Capelle, Op ’t Goede Spoor (Waspik) en De Erstelinghe (Waalwijk) lieten twee treintjes rijden over het Halve Zolenpad tussen de voormalige stations van Waalwijk, langs Sprang-Capelle en Waspik. Langs de route waren meerdere stopplaatsen ingericht waarbij het (verdwenen) lokale erfgoed aan de hand van tekst, foto’s en maquettes werd toegelicht. De Halve Zolenlijn is in het verleden de verbinding geweest voor personen en goederen tussen de Langstraat-gemeenten en wordt nu als wandel-, fiets- en skeeler-pad door jong en oud gebruikt om te forensen en recreëren.