Raad van Aangeslotenen over immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed is het onderwerp voor de volgende bijeenkomst van de Raad van Aangeslotenen op 30 november.
Immaterieel erfgoed is de nieuwe tak van erfgoed. Het gaat daarbij om de cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De tradities en gewoonten die je overneemt van je ouders en grootouders en op jouw beurt weer doorgeeft aan je kinderen en kleinkinderen. Elk mens heeft veel tradities. Meestal ben je je er niet van bewust, omdat iedereen in jouw omgeving hetzelfde doet. Denk maar eens aan de beschuit met muisjes die je op kraamvisite geserveerd wordt. Het is een typisch Nederlands gebruik, waar de rest van de wereld vreemd van opkijkt. Maar waarom doen wij dat en waar komt het vandaan?
In 2012 ondertekende Nederland het nieuwe UNESCO Verdrag dat het immaterieel erfgoed moet gaan beschermen. Dit verdrag is onder invloed van niet-westerse landen tot stand gekomen, die vonden dat het UNESCO Werelderfgoedverdrag veel te Europees gericht was. Zij wilden ook het niet-tastbare erfgoed, zoals feesten, lichaamskunst, kennis van geneeskrachtige kruiden, gaan beschermen. Maar hoe kun je immaterieel erfgoed beschermen? Het is levend erfgoed dat in de hoofden en harten van mensen zit. Je kunt er geen stolp over heen zetten zoals bij materieel erfgoed en je kunt het niet in een archief of depot opbergen.
Wat kunnen heemkundekringen doen om het immaterieel erfgoed verdrag mede uit te voeren? Ligt hier een kans? Op de bijeenkomst van de Raad van Aangeslotenen komt dat aan de orde. Bestuurslid Ineke Strouken van Brabants Heem, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, is verantwoordelijk voor de inhoud van de bijeenkomst.
De Raad van Aangeslotenen is op 30 november in cafe-zaal Vrijthof in Oirschot