Rondleiding Amsterdam
Mijn jeugd bracht ik door zowel in Amsterdam (doordeweeks) als in Gemert-Brabant (weekenden). Ik ben opgegroeid in twee culturen, want in de jaren ’60 was het verschil tussen Amsterdam en een klein, Brabants plattelandsdorpje enorm!
Juist omdat ik én in Amsterdam én in Gemert woonde, leerde ik beide plaatsen zeer te waarderen.
Vanaf mijn 19e woon ik permanent in Gemert. Maar om de paar maanden borrelt en bruist het: heimwee? Weemoed? Ik móét dan een dagje naar Amsterdam.
Ik heb daarom een jaar of tien geleden een Amsterdamse gidsencursus gevolgd, maar vond dat de daarin besproken routes vooral de grote toeristische attracties aandeden. Saai, want dat weten de meeste Nederlanders allemaal al wel …
Ik heb mijn jeugdherinneringen en mijn passie voor geschiedenis gecombineerd tot een nieuwe wandeling, met aandacht voor opmerkelijke details, onbekende stukjes Amsterdam en oog voor de geschiedenis van de groei en uitbreiding van de stad, van een nederzetting waar nog geen 1000 mensen woonden tot het Amsterdam van de grachtengordel en de Jordaan en de westelijke eilanden. Ik heb de wandeling verdeeld in acht zogenaamde “lussen”. Daarvan kunnen er op een dag twee, hooguit drie worden gedaan. Het programma hieronder is dan ook een voorbeeld. Op weg naar Amsterdam leg ik aan de groep uit wat de keuzemogelijkheden zijn, en op grond van de dan genoemde voorkeuren kies ik dan de route voor die dag.
De reis
Met de trein, rond de klok van acht uur ’s morgens op een nader te bepalen station van verzamelen. Kaartjes liefst van tevoren (aanbiedingen, groepsreizen etc.) regelen.
De ochtend
(Ongeveer 10.15 u.) Koffie met iets lekkers in het Oud Hollands Koffiehuis, vervolgens de eerste ‘lus’ van de wandeling. Bezoek aan klein museum. Lunch in de oudste straat van Mokum, in het Karbeel.
De middag
(Ongeveer 13.45 u.) Vervolg van de wandeling met de tweede en – als de conditie bij de deelnemers goed is – derde lus. In dit deel van de wandeling zit nog een wandeling ín de wandeling, de zogenaamde boswandeling. We doen een oud proeflokaal en ook een echt Jordanees café aan. Bij slecht weer verkorten we de lus(sen) en “pakken” een tweede charmant museumpje.
De avond (optie). Hapje eten in een klein, eenvoudig restaurant met niettemin voedzame maaltijden. Terugwandelen door avondlijk Amsterdam naar het Centraal Station. Aankomst in Brabant ergens tussen 21.30 u. en 23.00 u.
Informatie
Mijn naam is Simon van Wetten (1955), historicus, geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker, gids. Ik woon in Gemert.
Voor de rondleiding in Amsterdam, los van de kosten van de reis, consumpties, lunch en entrees, vraag ik € 85.- + de reiskosten én ik word vrij gehouden bij de consumpties etc.
Bij die prijs zit een boekje inbegrepen dat iedere deelnemer krijgt en dat mijn verhalen illustreert.
Duur: de gehele dag.
Dag: bij voorkeur op zaterdag!
Maximum aantal personen: 20-25.
Ideaal voor bestuursuitstapjes, excursies e.d.
Voor het geven van een lezing vraag ik € 85.- en een reiskostenvergoeding volgens het vigerende tarief.
U kunt contact met mij opnemen via:
e-mail: s.vanwetten@chello.nl
telefoon: 0492-364471 of 06-50606609
brief: Kruiseind 22, 5421 ND, Gemert