Sophie in Weimar
SOPHIE IN WEIMAR, een Oranjeprinses in Duitsland
Sophie van Oranje (1824-1897) was het jongste kind en enige dochter van Anna Pavlovna en de latere koning Willem II. Ze verbleef als kind graag bij haar vader, die in Tilburg regimenten soldaten had gevestigd en er een paleis liet bouwen.
Thera Coppens deed veel onderzoek in het archief in Weimar en ontdekte daar aandoenlijke kinderbriefjes van Sophie over haar gelukkige dagen in Tilburg.
Na haar huwelijk met Carl Alexander van Saksen Weimar Eisenach ontplooide Sophie al haar bijzondere kwaliteiten. Als Landesmutter beschermde ze de schone kunsten, stichtte scholen voor meisjes, was regentes en bemiddelde als er in het Huis Oranje ruzie werd gemaakt tussen haar broer koning Willem III en diens vrouw en moeder Anna Pavlovna.
In 1885 toen Walther, de laatste kleinzoon van de grote Duitse dichter J.W. von Goethe stierf, liet hij haar per testament het gehele literaire oeuvre van zijn beroemde grootvader na. Sophie bouwde van haar Oranjekapitaal het wereldberoemde Goethe-Schiller archief inn Weimar en gaf de 143-delige z.g. Sophienausgabe uit van het complete werk van Goethe. Ze werd begraven in de Fürstengruft naast Goethe en Schiller. Het GSA (Goethe-Schiller archief ) kwam op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Het boek van Thera Coppens kreeg in 2018 een vijfde druk en werd genomineerd voor de biografieprijs.
Contact: 035 5422091 of www.theracoppens.nl