Training om heemkundekringen te helpen problemen op te lossen
De heemkundekring ‘Schaijk-Reek’ is met Erfgoed Brabant en Brabants Heem begonnen aan een trainingsprogramma waarin onder meer sterke en minder sterke kanten van ‘Schaijk-Reek’ in kaart worden gebracht en methoden worden geboden waarmee specifieke problemen kunnen worden aangepakt. De kring is vervult daarmee een voorbeeldfunctie voor een project, waar straks andere heemkundekringen ook gebruik van kunnen maken.
In het trainingsproject komen vragen en problemen van heemkundekringen (en andere erfgoedverenigingen) aan de orde. De aanleiding hiervoor is dat het bestuur van Brabants Heem en medewerkers van Erfgoed Brabant constateerden dat bij veel van deze verenigingen vergelijkbare praktische problemen spelen, zoals een teruglopend ledenbestand, moeilijk in te vullen bestuursfuncties, conflicten over huisvesting en gemeentelijke subsidies etc. Zij pikten deze signalen o.a. op tijdens de regiovergaderingen van Brabants Heem, die de laatste jaren telkens bijgewoond werden door medewerkers van Erfgoed Brabant.
In dit project, een begeleidingstraject voor heemkundekringen, zal gezamenlijk naar een aanpak gezocht worden; niet naar een oplossing voor individuele praktische problemen van telkens een kring, maar naar een meer collectieve begeleiding waarbij kringen met Brabants Heem en Erfgoed Brabant maar vooral ook met elkaar werken aan een sterkere positie. In 2015 heeft de Erfgoed Academie Brabant een begeleidingstraject van streekmusea met succes uitgerold. Dat project dient nu als inspiratiebron. Net als bij het begeleidingstraject van streekmusea begeleidt de Academie een heemkundekring in de beantwoording van bovenstaande vragen. Dit doen de accademie door een speciaal trainingsprogramma aan te bieden. Het gehele traject wordt gedocumenteerd, met de bedoeling dat ook anderen van het proces kunnen leren, en zich erdoor kunnen laten inspireren. Deze verslaglegging gebeurt door filmclips, publicaties (Koerier van Brabants Heem, In Brabant, websites) en presentaties. De Academie vult dit aan met handzaam inspiratiemateriaal als praktische uitwerking van wat in de films te zien is.
Zie: http://www.erfgoedbrabant.nl/projecten/begeleidingstraject-voor-heemkundekringen/
In december 2015 zijn alle kringen aangeschreven over dit op te zetten begeleidingstraject voor de heemkundekringen, en toen hebben zich dertien kringen aangemeld, die aangegeven hebben dat ze een rol willen spelen in dit traject. Met een van deze dertien kringen. Daaruit is Schaijk-Reek gekozen voor het eerste programma. Van oktober 2016 tot maart 2017 is er een op-maat-trainingsprogramma waarin onder meer sterke en minder sterke kanten van ‘Schaijk & Reek’ in kaart worden gebracht en methoden worden geboden waarmee specifieke problemen kunnen worden aangepakt.
Sinds november 2016 zijn ook de andere twaalf aangemelde kringen in dit traject betrokken. Zij kunnen de bijeenkomsten bijwonen om van elkaar te kunnen leren en kennis en ervaringen te delen, en om in een netwerkvorm de thematiek door te ontwikkelen.