Treintjes heemkundekringen Waalwijk over Halve Zolenpad
De drie heemkundekringen van de gemeente Waalwijk (Sprang-Capelle, Op ’t Goede Spoor en De Erstelinghe) gaan op 14 september (Open Monumentendag/Brabants Erfgoedweekend) twee treintjes laten rijden over het Halve Zolenpad tussen de voormalige stations van Waalwijk, langs Sprang-Capelle en Waspik. De treintjes zijn elk uitgerust met wagons met per treintje 50 zitplaatsen en ze zullen meerdere keren heen en weer rijden.
Langs de route worden meerdere stopplaatsen ingericht waarbij het (verdwenen) lokale erfgoed aan de hand van tekst, foto’s en maquettes zal worden toegelicht. Met deze activiteit wordt invulling gegeven aan “Onderweg!”, De Halve Zolenlijn is in het verleden de verbinding geweest voor personen en goederen tussen de Langstraat-gemeenten en wordt nu als wandel-, fiets- en skeeler-pad door jong en oud gebruikt om te forensen en recreëren. Verleden en heden worden verbonden met de diverse presentaties van de heemkundekringen.
Voor Sprang-Capelle is de stopplaats bij het oude station Capelle-Vrijhoeve. Daar staat ook een tent met informatie over de wachthuisjes in Sprang en het station in Capelle.
Voor kinderen wordt er een gezamenlijk letterspel met Waalwijk en Waspik uitgezet.
Voor Waspik is de stopplaats bij een expositie over de Halve Zolenlijn en aandacht voor het natuurgebied De Vest met zowel natuur als ook de historie van het vroegere verdedigingswerk.
Voor Waalwijk stopt de trein bij een maquette van het stationsgebouw, perron en de goederenloods, het beeld van de (reizende) moeder en kind, de stationsklok, de naamgevers van de Mr. Van Coothstraat en Burg. Van der Klokkenlaan, de noodbegraafplaats voor WOII-militairen, de grenspaal Holland – Brabant, het spoorwachtershuisje Wachtpost 25 en de spoorslootbruggetjes de Zwikker en de Nonnekes.
De activiteit wordt onder de aandacht gebracht via de eigen sociale media-kanalen, nieuwsbrieven en de lokale pers. Voor het gehele traject wordt een spoorboekje gemaakt.
De foto’s van station Waalwijk zijn gemaakt door Fons van Eekelen