Unox-fabriek medewerkers in de geschiedenisboeken?
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is gestart met het verzamelen van ervaringen van oud-)medewerkers van de Unox-fabriek in Oss. Geschiedenis gaat vaak over koningen en koninginnen, politici en sterren. Maar hoe zit het met werkenden van Nederland, zoals jij en ik? Een belangrijk onderdeel van het verleden. Het instituut doet een oproep aan (oud-)medewerkers.
Stond of staat u tussen 1970 en 2020 op de werkvloer van de Unox-fabriek (Unilever/Zwanenberg) in Oss? En heeft u daar thuis materiaal van liggen? Dan is dit het moment om deze van zolder, uit de kast of van de computer te halen.
Het werken bij Unox laat allerlei, soms onverwachte, sporen na. In alle jaren dat we werken bewaren we bewust en onbewust papieren en digitale bestanden. En juist die stukken zijn voor archivarissen en onderzoekers interessant. Denk in het bijzonder aan dagboeken, persoonlijke aantekeningen of aan correspondentie met collega’s (brieven, email en sociale media). Ook interviews of onderzoeken met werknemers van de vleesverwerkingsfabriek zijn bijzonder waardevol. Door deze sporen te verzamelen, maken ze straks deel uit van het geschiedenisboek werk in Nederland.
Waarom deze zoektocht?
Het is het voor de collectie van het IISG belangrijk materiaal onder te brengen en te bewaren dat medewerkers in de loop der tijd bij elkaar ‘verzamelen’. Het perspectief van degenen die op werkvloer staan en stonden is zo waardevol, omdat deze als niet vanzelf worden bewaard – in tegenstelling tot de archieven van stichtingen, bedrijven of bekende personen.
De Unox-collectie die het IISG wil aanleggen, zal daarnaast de komende jaren worden gebruikt voor het onderzoeksproject Tussen solidariteit en fragmentatie. Dit project onderzoekt hoe werk in Nederland is veranderd en welke gevolgen dit heeft gehad voor de onderlinge verhoudingen op de werkvloer.
Als u materiaal heeft liggen kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar: collectieswerkvloer@iisg.nl. Vermeld daarbij in welke periode u bij Unox werkzaam was. Oók als u twijfelt, neem vooral contact met ons op! Juist de spullen waarvan u dat misschien niet verwacht kunnen voor ons heel waardevol zijn. Krantenknipsels vormen daar een uitzondering op, omdat alle Nederlandse kranten al in archieven bewaard worden.
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is een wetenschappelijk instituut dat zich onder meer richt op onderzoek naar en collecties verzamelt over arbeidsverhoudingen in Nederland en wereldwijd: https://iisg.amsterdam/nl/over.
Meer informatie over deze oproep vindt u op: https://iisg.amsterdam/nl/collecties/materiaal-doneren-werkplek
Bij de foto: Verslagen van gesprekken met medewerkers en van een or-vergadering, bulletin en actieflyer, persoonlijke aantekeningen en een onderzoek.