Van jaarmarkt tot kermis
Een voordracht over handel en vermaak in de Zuidelijke Nederlanden van de vroegste tijden tot heden.De lezing verhaalt over het ontstaan van de Brabantse steden en de opbloei van de handel in de middeleeuwen. Aandacht voor de opkomst en het verval van de jaarmarkten in de Vroege Middeleeuwen. Wie kwamen er naar de jaarmarkten en wat maakten de jaarmarkten zo belangrijk voor de steden ? Wat hield het begrip “marktvrede” in en wat waren de gevaren en de belemmeringen voor de kooplui die naar deze markten kwamen ? Allemaal vragen die in deze voordracht worden beantwoord en toegelicht.
Uit de jaarmarkt ontstond de kermis. Maar de kermis heeft voor het ontstaan van de steden ook nog een andere oorsprong gehad. Men denke hierbij aan de “Kerkemis”. Het feest van de patroonheilige of stichter van de kerk, een feest dat in de dorpen veel volk bijeen bracht.
Ook de “boerenkermis” met al zijn levendig feestgedruis en zijn erotiek wordt uitvoerig besproken. Hoe stond de Kerk tegenover dit volkse vermaak ? Welke invloed heeft de Kerk gehad op dit volkse vertier ?
De kermissen van de 17een 18eeeuw met haar waarzegsters, goochelaars, kwakzalvers, koorddansers en kiezentrekkers, worden hierbij niet vergeten. Ook de behendigheidsspelen die zo kenmerkend waren voor de ‘vroegste’ boerenkermissen, worden belicht. Men denke hierbij aan het katknuppelen, ganstrekken en het koekhappen In de ontwikkeling van de middeleeuwse kermis naar de hedendaagse kermis met al zijn glamour en glitter, wordt stilgestaan bij de kijkkast, de draaimolen, de Turkse schop en het ontstaan van de Kop van Jut.
Tot slot wordt een beeld gegeven van de hedendaagse kermis, die een modern reizend pretpark is met vele gedurfde en geautomatiseerde attracties.
Duur van de lezing ± 2 uur, inclusief pauze. Bij de lezing worden dia’s vertoond.
Naam inleider: P.J.J. van Hees
Adres: Koestraat 8, 5081 BC Hilvarenbeek
Telefoon: 013 – 5052641 E-mail: pjjvhees@kabelfoon.nl