Van lust, spot en zinnelijk genot
In de voordracht wordt via de middeleeuwse literatuur een vergelijking gemaakt tussen de denkwerelden van de Vroege Middeleeuwen en die van de Late Middeleeuwen. Weerspiegelden de Maria-mirakelen, de hagiografieën i.c. de verhalen over de heiligenlevens, de lof- en klaagzangen uit de Vroege-Middeleeuwen nog de vroomheid en ingetogenheid van de mens. In de Late Middeleeuwen ontstonden de boerden en de sproken, kortom de schelmenverhalen. In die verhalen wordt een mens beschreven die wordt beheerst door zijn instincten, die soms grof en ongeremd is, in zijn uitlatingen en zijn gedrag.
De boerden en sproken, de kluchten en sotternieën tonen de ware aard van de mens en zijn hang naar het zinnelijke genot. De gedichten die worden voorgedragen laten zien dat het de gewone middeleeuwse mens niet aan levenskunst heeft ontbroken. Gedichten die gaan over spot, genot en zeker ook het seksuele genot. Over de domheid van de man en de deugden en vooral de ondeugden van de vrouw. Verhalen – veelal in versvorm – die vertellen over de liefde, over het spotten met bedrogen mannen en over de soms verre van vrome geestelijkheid.
In de lezing wordt een keur aan gedichten met soms devote maar zeker ook met minder kuise inhoud, voorgedragen. Deze boerden en sproken geven het denken van de middeleeuwse mens weer. Denken dat gaat over zachte bedden, gemengde badhuizen, over het erotisch samenzijn en nog veel meer…. Ze vertellen over het minnespel dat ook toen een maar al te graag herhaald tijdverdrijf was.
Spreker: Piet van Hees, Hilvarenbeek
Te bereiken via pjjvhees@kabelfoon.nl