Van Molendwang tot Recht van Wind
Film “Recht van Wind”
Schatgraven in oude archieven. Oude, al lang vergeten verhalen aan de vergetelheid ontrukken. Mensen van wie niemand de naam nog kent, krijgen van mij met terugwerkende kracht alsnog hun – meestal bescheiden – plaatsje in de geschiedenis. Ik breng ze in zekere zin weer tot leven. Of ze daar blij mee zijn? Er is er tot nu toe niet één die geklaagd heeft…
Kijk, zo’n commandeur Van Holtrop, die de molendwang nieuw leven inblies, heeft misschien wel eens stilgestaan bij het feit dat men eeuwen later zijn naam nog zou kennen. Hij was immers de bouwheer van het poortgebouw van het kasteel, en zijn wapen prijkt nog immer boven de poort.
Ook schout Walraven van den Boogaerd wist dat veel van wat hij zei en deed door de dorpssecretaris werd vastgelegd en dat papier geduldig is.
Maar al die gewone Gemertenaren, hebben die over deze materie nagedacht? Willemke Smollers misschien wel. Dat skon mennekehad sowieso een rijke gedachtewereld. De rest van het dorp vond hem dan ook een beetje gek.
Ik zou graag nog eens terugkeren naar het Gimmertvan toen en aan Willem vertellen dat rond het jaar 2000 ene Gerard Rijnders op een overtuigende manier zal laten zien wat Willems rol was in dat prachtige verhaal over de opstand tegen de molendwang. Ik weet heel zeker dat Willemke dan net zo trots zou zijn als ik!
Het verhaal?
In 1613 kwamen de Gemertenaren in opstand tegen de molendwang. Zij moesten van de edele heer hun graan op zijn molens laten malen, tegen zijn tarief. De wind was immers van hem. In een milde maar toch gedurfde revolte stonden de Gemertenaren op tegen hun edele heer, anderhalve eeuw voor de Franse revolutie!!
Onder leiding van genoemde Willem Smollers en zijn kompaan bakker Hendrik Peeters durfden de lieden van Gemert zich te verzetten tegen iets wat tot dan toe berustend werd aanvaard. Nu was met name het bakkertje leider der opstandelingen tegen wil en dank, want hij was eigenlijk geen held. Meer een bange bakker.
Onder regie van Jean Lammers en scenario van Simon van Wetten is dit Brabantse verhaal verfilmd. Prachtige, welhaast Breugeliaanse beelden, een lichtkomische ondertoon, en een serieuze strijd tegen onrecht. Dankzij veel subsidies en vooral de belangeloze medewerking van tweehonderd mensen, bedrijven en instanties hebben we, ondanks het officiële budget van “slechts” 65.000 gulden, door al die giften in natura, er een professionele film van kunnen maken, de moeite van het bekijken méér dan waard.
Informatie
Mijn naam is Simon van Wetten (1955), historicus, geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker, gids. Ik woon in Gemert.
Voor het geven van een lezing vraag ik € 85.- en een reiskostenvergoeding volgens het vigerende tarief.
Apparatuur: beamer, laptop en projectiescherm EN GELUIDSINSTALLATIE!
De lezingen duren ongeveer twee uur.
U kunt contact met mij opnemen via:
e-mail: s.vanwetten@chello.nl
telefoon: 0492-364471 of 06-50606609
brief: Kruiseind 22, 5421 ND, Gemert