Wandelen in een Belgische stad
Gegidste Wandelingen (mét regionaal culinair genieten!)
Luik: onbekend en onbemind?
1-“Liège à la Carte”
Voor wie Luik nog moet ontdekken. Met een proevertje van alle stadsdelen die natuurlijk ook wel apart een ontdekking waard zijn. Op stap dus met Tchantchès, Nanesse en natuurlijk ook Simenon. Of gewoon “faire le carré”. En voor de moedigen onder ons: de magische trap naar de Citadel.
2-“Een station en museum in een historische omgeving”
Met het station van Guillemins heeft luik er een absolute toeristische trekpleister bij gekregen. Maar eenmaal buiten, zit je helemaal in de sfeer van de Wereldtentoonstelling van 1905. Een ongewone uitvalsbasis om het centrum van de stad te verkennen, met tijdens de wandeling tal van onverwachte mooie kanten.
3-“Het rebelse Luik”
De stad Luik staat niet zomaar bekend om de moed en vurige volharding van haar inwoners. Daarom ook werd hier meer dan eens geschiedenis geschreven. We verkennen daarom de sites die het voormalige Prinsbisdom mondiale bekendheid hebben verschaft.
4-“Faire le Carré”
Ook als shoppingstad heeft Luik heel veel te bieden en dat op een relatief kleine oppervlakte. Laat je verrassen door tal van boetieks en speciale winkeltjes die zo eigen zijn aan de stad. En je zal zeker ook de prachtige voedingszaken bewonderen, die blijk geven van heel veel goede smaak!
5-“In de voetsporen van Lancelot de Casteau – Hofkok” (met aangepast culinair luik!)(nieuw)
Niet eens zo lang geleden dook het “culinaire testament” op van Lancelot de Casteau, in de 16de eeuw hofkok van drie opeenvolgende Prinsbisschoppen. De perfecte gids dus om de roemruchte dagen van een heel speciaal vorstendom te verkennen.
6-“Cockerill: Glorie en Verval” (Seraing) (nieuw – vanaf najaar 2023)
Eerst in Verviers, vervolgens in Luik, Seraing en elders in Europa bouwde John Cockerill een bedrijfsimperium uit. Maar ook deze eerste industriële tycoon ging ten onder aan grootsheidswaanzin. Maar hij was wel onmisbaar in de economische ontwikkeling van dit land.
7-“De Vurige Stede” – Luik Virtueel
Maastricht, de meest “Belgische” stad van Nederland
1-“Maastricht ongewoon en eigenzinnig”
Tal van mensen kennen Maastricht als een heerlijke shoppingstad. Niet alleen het vaste aanbod maar ook de vrijdagse markt (“stoffenmarkt”) lokt heel wat Belgische klanten, en lang niet alleen van de onmiddellijke omgeving. Maar vlakbij het winkelhart bevindt zich ook het veel minder bekende Maastricht, met prachtige hoeken en buurten!
2-“Een vrouwenwandeling door Maastricht”
(desgevallend ook voor “verlichte” mannen)
Maastricht verkennen vanuit een vrouwelijke bril levert een heel aparte wandeling op. Evenzeer boeiend voor verlichte mannen want Maastricht heeft in menig opzicht vrouwelijke geschiedenis geschreven…
3-“Wyck”
De “overkant” van de Maas is een stadsdeel dat heel verschillend is van het overbekende historische gedeelte. Meer dan de moeite waard om op ontdekkingstocht naar Maastricht te gaan vanaf het station.
4-“Maastricht zingend en dichtend” (nieuw – vanaf najaar 2023)
Benny Neyman, de veel te vroeg gestorven zanger, vond dat zijn stad niet genoeg bezongen werd. Maar eigenlijk klopt dat niet want de pure poëzie van Maastricht heeft wel degelijk heel wat dichters en componisten geïnspireerd. Een wandeling voor romantische zielen!
5-“De twaalf zachte g’s van Maastricht” – virtueel
Antwerpen de Metropool…
1-“Antwerpen Zoete”
De “koekenstad” heeft natuurlijk heel wat zoete geschiedenis geschreven. En blijft dat ook doen, zoals deze wandeling evenzeer bewijst!
2-“Antwerpen in de sixties”
We gingen er studeren en in de straten verdwalen, zo gebeurde dat nu eenmaal in die dagen. Samen verkennen wij de beruchte buurten van toen en beseffen eens te meer hoe belangrijk de Scheldestad ook op cultureel vlak is geweest. Ook toen nog…
3-“Antwerpen, een schone en kunstige wandeling” (Zuid)
Met het gerenoveerde MSK als attractiepool heeft het Zuid zich nog wat steviger genesteld als niet te missen buurt in de Metropool. Met tal van andere monumenten die de boeiende geschiedenis vertellen. En geloof het of niet: België speelde daarin een cruciale rol.
4-“Antwerpen – de gouden route”
Wie te voet de niet eens zo lange route neemt van Centraal Station naar het Zuid, kan dankzij de talloze “gouden plekken” de geschiedenis van Antwerpen én Vlaanderen opnieuw beleven.
5.-“De lichtjes van de Schelde – De haven toen en nu” (nieuw)
“Een veel te grote haven voor een veel te kleine stad” hoor je criticasters wel eens zuur opmerken. En het dient gezegd: de Antwerpse haven, economische motor van Vlaanderen (én België), is ronduit indrukwekkend. Bovendien wordt alles nog bewonderenswaardiger als je de geschiedenis van de haven van wat dichterbij bekijkt.
Brussel, België in het klein?
1-“Brussel voor beginners”
Wij maken kennis met het (uitgebreide) centrum van de hoofdstad en bekijken alvast de absolute toppers. Maar daartussen zijn er ook heel wat verborgen parels die wij heel graag meenemen!
2-“Brussel: een verhaal van kleine lieden en machtige burgers” (nieuw) (met aangepast culinair luik)
Ontstaan en groei van onze hoofdstad én … België. Met twee luiken: het officiële Brussel en het volkse leven. Met, natuurlijk, eten op zijn Brussels!
Aken, de stad en regio van Karel de Grote
1-“Aken voor beginners – In de voetsporen van Karel de Grote)”
De verkenning van het Akense centrum, waar recente en minder recente geschiedenis nog heel zichtbaar aanwezig zijn. Het centrale stadsdeel had in de voorbije oorlog heel wat te lijden van luchtbombardementen. Gelukkig werd niet alles verwoest en werd er zelfs een en ander met respect voor het verleden opgebouwd. Een schitterende mix dus van (heel) oud en nieuw, gekruid met de nodige verhalen. En tegelijk zetten wij de shoppers op het goede pad om in de namiddag de (luxueuze) winkels van deze Domstad te verkennen… Tenzij je natuurlijk kiest voor het uitermate interessante Internationaal Persmuseum!
Ook bij “ons”(in Zuid-Limburg en omliggende)!
1-“Niets aan te geven – De Smokkelroute”
Helemaal in de sfeer van de “grote dagen” van de smokkel tussen België en Nederland. In het mooie kader van een van de mooiste dorpen van België, met kleine en grote smokkelaars, moeilijke en gemakkelijke douaniers, met zelfs een “ex-smokkeleir” als gids…
2-“Mergel, vuursteen, champignons, bier en rijstevlaai”
Al eeuwenlang spelen mergel en vuursteen een belangrijke rol in het leven van de mensen in Zuid-Oost-Limburg. Huizen, kastelen en zelfs versterkte wallen getuigen daar nog van. Een schitterende kennismaking met het mooie Kanne en de voormalige site van de ENCI-groeve aan de andere kant van de heuvel. Een verrassend natuurparadijs, nu de ontginning van mergel en vuursteen tot een einde gekomen is. En wij genieten van een overheerlijke champignonsbereiding met overeenstemmend bier. Voor de liefhebbers is er nog rijstevlaai!
3-“Kanon en Canotier”
In de streek die als eerste te maken kreeg met de Tweede Wereldoorlog is het militaire verhaal nog prominent aanwezig. Maar het dagdagelijkse leven en eten voor de burger in oorlogstijd eisen ook hun aandeel. Om de oorlogsgeschiedenis compleet, voelbaar en zelfs proefbaar te maken.
In voorbereiding: “Les Macrales” (de lokale heksen)
Combi’s!
1-Van Bisschop tot Prinsbisschop (Tongeren-Maastricht-Luik)
2-Het land van Karel de Grote (Luik-Aken)
Tarief gegidste wandelingen:
10 euro/deelnemer voor 2 dagdelen, minimum 150 euro
7,50 euro/deelnemer voor 1 dagdeel, minimum 100 euro
Combi’s worden afgesproken
Verdere informatie:
Eddie Niesten
0479/021728
014/295594
Belangrijk:
-alle wandelingen worden goed voorbereid rekening houdend met de wensen en de mogelijkheden van de groep
-combinaties van vermelde wandelingen (desgevallend met andere onderdelen) zijn steeds mogelijk
Op verzoek wordt het culinaire luik ook door ons behartigd. Op vraag maken wij graag de mogelijkheden en restaurants over om streekgebonden te eten maar het blijft de uiteindelijke keuze van de groep!!!