Website NBAG biedt informatie over archeologisch onderzoek
Via een nieuwe Kroniek op de website wil het Noordbrabants Archeologische Genootschap (NBAG) een kennisplatform bieden, waarin resultaten van archeologisch onderzoek worden gedeeld onder professionele en amateurarcheologen en met een breed in archeologie geïnteresseerd publiek.
De website is gericht op het verstrekken van informatie over recent archeologisch onderzoek en vondsten, maar vooral ook op het ontsluiten van informatie over oude opgravingen en vondstmeldingen, waaronder de eerder door Stichting Brabants Heem uitgegeven Archeologische Kroniek van Noord-Brabant. De Kroniek is 12 keer uitgegeven in de jaren 1974 tot en met 1996.
Alle artikelen hieruit zijn verwerkt in de nieuwe kroniek, die via de website http://nbag.nl/noord-brabants%20archeologisch%20genootschap%20-%20kroniek.html te raadplegen is. Niet in de vorm van een boekwerk maar in de vorm van een digitale kaart met daarop de vindplaatsen. Door te klikken op de vindplaats, krijg je toegang tot meer informatie over de vondst en kun je doorklikken naar het bijbehorende artikel.
De nieuwe Kroniek is in wording, want er staan helaas nog fouten in. De coördinaten van de diverse vindplaatsen zijn namelijk niet altijd opgenomen in de eerdere artikelen in de oude kronieken. We vragen dan ook uw hulp om vindplaatsen te controleren en verbeteringen door te geven. Dat kan via nbgarcheologie@gmail.com
Verder is het genootschap op zoek naar vrijwilligers bij heemkundekringen, erfgoedverenigingen en archeologische werkgroepen die mee willen helpen met het vullen van de Kaart-Kroniek. Te denken valt aan het ontsluiten van informatie (artikelen, verslagen en rapporten) van opgravingen en noodonderzoeken die jullie zelf hebben uitgevoerd in het verleden en die nog niet digitaal via internet zijn ontsloten. Door deze info te ontsluiten via de Kaart-Kroniek kan deze informatie geraadpleegd worden door anderen, zoals onderzoeksbureaus maar ook het breed, in archeologie geïnteresseerd publiek en daar dus kennis mee opdoen. Hierbij is het voldoende als je met een tekstverwerker kunt werken.
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, willen we in de nieuwe Archeologische Kroniek van Noord-Brabant informatie over actueel uitgevoerde gravende archeologische onderzoeken opnemen. Door het Verdrag van Malta (1992) en de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (2007) is het aantal archeologische onderzoeken flink gestegen. De kennis die uit deze archeologische onderzoeken voortkomt is echter niet makkelijk toegankelijk. En daar proberen we verandering in te krijgen. Deze informatie zal structureel op de kaart verwerkt gaan worden doordat archeologische bedrijven hun rapporten digitaal bij de NBAG aanleveren. Hierdoor proberen we weer grip te krijgen op archeologisch onderzoek in de regio.