Wetten en regels voor vrijwilligers op een rij
De regels van het spel (bron: Nieuwsbrief Vrijwilligers Movisie)
Met enthousiasme en betrokkenheid beginnen veel vrijwilligers aan hun vrijwilligerswerk. Dan blijkt plotseling dat het vrijwilligerswerk aan wetten en regels moet voldoen waardoor het anders moet worden uitgevoerd omdat regels bepalen dat het niet op jouw manier kan. Dat er trainingen gevolgd moeten worden, dat extra investeringen nodig zijn voor vergunningen of dat de uitvoering aan strenge regels gebonden is.
MOVISIE heeft de wetten en regels rondom vrijwilligers(-organisaties) voor u op een rij gezet. Daardoor vindt u snel welke regels van toepassing zijn voor uw situatie en gaat er geen tijd of geld verloren dat bedoeld is voor de uitvoering van het vrijwilligerswerk. U vindt het overzicht in het dossier Wet- en regelgeving op www.vrijwilligerswerk.nl.
Drie belangrijke thema’s
Er zijn een aantal belangrijke thema’s waarbij u als vrijwilligersorganisatie te maken krijgt met verschillende wet- en regelgeving: aansprakelijkheid, accommodatie, en het organiseren van evenementen.
1. Aansprakelijkheid
Omdat iedere organisatie een eigen doelgroep heeft en andere werkzaamheden doet, heeft elke heemkundekring te maken met eigen vormen van aansprakelijkheid. Een organisatie die vrijwilligers inzet in de natuur, bij fietstochten, excursies en reparaties zal moeten nadenken over aansprakelijkheid bij ongevallen.
2. Eigen accommodatie
Organisaties met een eigen accommodatie krijgen te maken met een veelheid aan wetgeving: de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit waarin de algemene regels waar een gebouw moet voldoen, de tabakswet, de onroerendzaakbelasting, verschillende verzekeringen en (jawel) legionellapreventie. Worden er activiteiten gedaan met muziek dan zullen de auteursrechten geregeld moeten worden. Voor tochten zijn begeleiders met onder meer een EHBO-diploma nodig. Als u (anders dan gratis) voor bezoekers koffie en een koekje presenteert, is de drank en horecawet van toepassing en eventueel de Warenwet. En natuurlijk zijn er kosten in verband met de OZB. Ook als huurder en gebruiker krijg je te maken met de ze wetgeving.
3. Organisatie van evenementen
Organisaties die een evenement organiseren krijgen te maken het aanvragen van allerlei vergunningen en ontheffingen. De evenementenvergunning, milieuvergunning, bouwvergunning als er standjes komen of een podium, kansspelvergunning als er een rad van avontuur wordt opgesteld, drank- en horecavergunning als er een biertje geschonken wordt, vergunningen voor geluidsoverlast en licht na elf uur en een parkeervergunning voor bezoekers aan het evenement die met de auto komen. Dit is slechts een greep uit de vele vergunningen waarmee deze vrijwilligers te maken kunnen krijgen.
En meer…
Ook als je geen evenement organiseert of accommodatie hebt, zijn er wetten waar je aan moet voldoen. Regels met betrekking inkomsten, eventuele reiskosten- en vrijwilligersvergoeding, vervoer, identiteitscontrole en veiligheid. Al snel kan een kring zich verliezen in het gedoe rond het vrijwilligerswerk. Informatie over wet- en regelgeving voor het vrijwilligerswerk is beschikbaar op www.vrijwilligerswerk.nl, zoek: dossier Wet- en regelgeving. In dit dossier staat ook hoe vrijwilligers er het beste mee kunnen omgaan.
(bewerkt JFr.)