Winnaar 2009: Stichting WieKentKunst uit Moergestel
De stichting WieKentKunst uit Moergestel heeft in 2009 Willy Knippenbergprijs gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan een Brabantse organisatie die zich inzet voor erfgoed, volkscultuur, tradities en identiteit. Dat zijn precies die dingen waarvoor WieKentKunst zich sterk maakt en waarvoor de stichting waardering oogst in Moergestel.
Moergestel heeft een sterke eigen identiteit en dat wordt door WieKentKunst gekoesterd en den volke getoond. In 2009, het jaar waarin de stichting werd beloond met de Willy Knippenbergprijs, was het thema van de jaarlijkse manifestatie ‘Gèèselse Tradities’. Daarmee sloot WieKentKunst op plaatselijk Moergestels niveau aan bij het door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur uitgeroepen Jaar van de Tradities.
Rijk en gevarieerd
Omdat er in Moergestel nog zoveel kennis is van eigen tradities, werkte WieKentKunst dit thema om tot een zeldzaam rijk en gevarieerd programma. Begonnen werd met een Brabantse koffietafel waaraan alle inwoners konden deelnemen in Den Boogaard. In een toelichting op het programma in Moergestel-Nieuws stond dat voor deelname aan de koffietafel moest worden betaald, maar dat al het overige van het over drie dagen uitgesmeerde programma kosteloos was. ‘Het gratis aanbieden van al deze activiteiten is een traditie van WieKentKunst’, stelde Moergestel-Nieuws vast.
Kosteres Corry op ’t Hoog liet iedereen letterlijk horen dat het luiden van de kerkklokken ook een zeer oude traditie is. Rinus Denissen en Jan Vriens gaven les in het maken van rommelpotten. Daarvoor werden door dit tweetal tientallen varkenspisblazen geprepareerd. Bab (Barbara) Huijsmans demonstreerde hoe je papieren roosjes maakt die in dennenboompjes worden gehangen in de straat van een gouden bruidspaar. Voor kinderen die in 2009 waren geboren organiseerde WieKentKunst een Babyborrel, de eigentijdse variant op ‘Meej d’n krommen èèrm’.
En zo was er nog veel meer…. WieKentKunst 2009 werd afgesloten met de Vespers in de kerk. Hiermee wilde WieKentKunst duidelijk maken dat de identiteit van Moergestel voor een groot deel mede bepaald is door het katholieke geloof.
Foto boven: Een boerenovertrek passeert de roosjes van een gouden bruiloft bij Kees van Dijk aan de Oostelvoortjes.(Foto: Paul Spapens)
Foto in tekst: Babyborrel, moderne variant op ‘Meej d’n krommen èèrm’ Foto Paul Spapens
Bron: http://wiekentkunst.inoisterwijk.nl/