Winnaar 2012 Willem van den Bosch Someren
In de raadzaal van het gemeentehuis van Den Bosch kreeg het archeologische boegbeeld van heemkundekring De Vonder Asten-Someren op zaterdag 10 november 2012 te horen dat de jury hem uit de genomineerden had verkozen om de jaarlijkse prijs met de daaraan verbonden Knippenbergpenning in ontvangst te nemen.
Het thema was dit jaar archeologie. Voor de prijs waren acht kandidaten genomineerd, van wie er uiteindelijk drie zijn voorgedragen. De jury liet in haar motivatie weten dat ze zwaar heeft laten meetellen hoezeer de kandidaten zich weten in te passen in de complexe wereld van de hedendaagse archeologie.
Veelzijdig
Willem van den Bosch werd in Den Bosch getypeerd als een veelzijdig mens die in Someren het archeologiehuis opzette, de reconstructie van een Romeins graf mogelijk maakte, die rondleidingen geeft, scholen bezoekt en daarbij een onuitwisbare indruk achterlaat doordat hij de kinderen ook letterlijk in aanraking brengt met de bodemvondsten. Hoewel hij nog maar zes en een half jaar in dit veld actief is, heeft hij volgens de jury als amateurarcheoloog een niveau bereikt dat door alle professionele archeologen en instanties zeer hoog wordt gewaardeerd.
Zijn kennis blijft niet beperkt tot Asten en Someren, maar wordt graag gedeeld met amateurarcheologen in een steeds grotere regio daaromheen. “Hij heeft overal zijn voelhorens, en wanneer dat ertoe leidt dat hij ingrepen in het cultuurlandschap vaststelt die niet in overeenstemming zijn met wat onze zorg voor het verleden vraagt, doet hij er alles aan om deze ingrepen in de kiem te smoren. Hij blijft voortdurend het belang van een goede zorg voor het bodemarchief aangeven bij de juiste verantwoordelijke. Hij is dé ideale pleitbezorger: niet alleen een opgeheven vinger, maar voortdurend enthousiast uitleggen waaróm het zo belangrijk is”, aldus het juryrapport.
Beeldscherm
Het enthousiasme van Willem van den Bosch blijkt ook uit zijn besluit om het aan de prijs verbonden geldbedrag van duizend euro meteen te investeren in een groot beeldscherm voor in het archeologiehuis in Someren, teneinde informatie op een heldere manier te kunnen presenteren. ‘Allesdoener’ Van den Bosch voelt zich volgens de jury ondanks zijn grote inhoudelijke kennis van de archeologie niet te groot om ook allerlei basistaken te verrichten die nu eenmaal nodig zijn om werkgroepen van amateurarcheologen te laten draaien en om het onderwijs steeds te betrekken bij zijn bezigheden. En hij doet dat met veel elan en onverwoestbaar enthousiasme.
Bij de foto: Penning en oorkonde werden uitgereikt door voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem