Zachte G-prijs 2022 voor de De Berregse Kamer
Dialectgenootschap De Berregse Kamer, met een bijzondere vermelding voor voorman Cees van Broekhoven is uitgeroepen tot winnaar van de Zachte G-prijs 2022. Het genootschap won de prijs door de langdurige, brede, actieve, creatieve én vernieuwende wijze waarop aandacht wordt besteed aan het dialect. De prijs is donderdag 23 juni uitgereikt.
Cees van Broekhoven is als voorzitter van het dialectgenootschap De Berregse Kamer al vele jaren de dragende kracht. Hij is niet alleen organisator van dialectactiviteiten, maar zelf ook een bevlogen uitdrager van het dialect in verschillende hoedanigheden. De Berregse Kamer is het voorbeeld van een duurzaam actief dialectgenootschap dat een mooie mix laat zien van traditionele activiteiten, zoals het organiseren van een dictee in het dialect en de uitgave van een woordenboek, en vernieuwende projecten, waarbij de brug die naar de jeugd geslagen wordt, ervoor moet zorgen dat het dialect ook in de toekomst onder de aandacht blijft.
De uitreiking van De Zachte G-prijs was in de LocHal in Tilburg. De avond werd aangekleed met optredens en voordrachten van o.a. Hein Augustijn en Kristel Doreleijers. Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed Brabant was aanwezig om de prijs officieel aan de winnaar te overhandigen.
Zachte G -prijs
De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt. De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013, 2015, 2018 en 2020 uitgereikt in onder meer Bergen op Zoom, Tilburg en Veghel. De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van € 1000,- bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit. Daarnaast ontvangt de winnaar een bokaal, een ontwerp van Sybille van Gammeren.
De jury bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, taalkundige en voorzitter van Stichting Langstraats in Woord en Beeld. Secretaris (zonder stemrecht) is Jos Swanenberg. Vanuit Tilburg University is Jos verbonden aan de leerstoel ‘Diversiteit in taal en cultuur in Brabant’ van Erfgoed Brabant.
(foto’s: Frans van den Boogaard)