Zuiderwaterlinie onder vuur
De vestingsteden in Noord-Brabant spreken sterk tot de verbeelding. Bij deze vetsingsteden ligt de historie op straat. De Brabantse vestingsteden maken deel uit van een lint van de Zuiderwaterlinie. Dit is een boeiende “sliert” van Brabantse verdedigingswerken: van vestigingen en forten.
Door het onder water zetten van gebieden (inundatie) kon de vijand op afstand worden gehouden. Vestingsteden zijn plaatsen die in of na de 15deen 16deeeuw versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Tijdens deze boeiende lezing maakt u kennis met de Brabantse vestingsteden. Iedere vestingstad heeft ene gemeenschappelijke maar ook haar eigen geschiedenis. Noord-Brabant kent – van west naar oost – onder andere de volgende vestingsteden: Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Breda, Geertruidenberg, Heusden, ’s-Hertogenbosch, Megen, Ravenstein en Grave.
Thema’s die aan de orde komen:
- Bijzondere positie vestingsteden, zoals Woudrichem, Eindhoeven en Helmond;
- Wat is een vestingstad en wat is er de functie van?
- Wat zijn doel en functie van de Zuiderwaterlinie?
- Strategische bouw van een vestingstad en de forten;
- Vestingsteden tijdens de Tachtigjarige Oorlog;
- Van beleg tot overgave: voorbeelden en anekdotes;
- Wat was de ambitie van de vestingbouwers zoals Menno van Coehoorn?
- Relatie tot de waterlinies, forten en verdedigingswerken;
- Functie van de molens, groenvoorziening en vestingboerderijen;
- Militaire functie van Brabant en van vestingsteden in het bijzonder;
- Verval en opheffen van de vestingsteden;
- Heden en toekomst van de vestingsteden en de Zuiderwaterlinie.
Hans van den Eeden
Hans van den Eeden (geboren in Breda, Ginneken) is onderzoeksjournalist/ schrijver en woont in Heusden-vesting. Hij begon zijn schrijfcarrière bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Van den Eeden schrijft in verschillende magazines en tijdschriften over onder andere cultuurhistorie. Tevens schrijft hij voor het Brabants Dagblad. Hij heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan, als auteur of medeauteur.
Onder andere:
- Heusden tussen wallen en grachten
- De Rode en de Witte Wijk in Waalwijk
- Maria van Heusden
- Bijzonder Bokhoven
- Tussen Haai en Klaai
- De Boer op
- Leve de koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland
- Le Grand Tour
- Groeten uit Oudheusden
Contact
Onderzoeksjournalist/ schrijver Hans van den Eeden uit Heusden verzorgt de lezingen en presenteert zich op een toegankelijke wijze. Verder ondersteunt hij de presentaties met fraai beeldmateriaal en spraakmakende anekdotes.
De lezing duurt 2x 45 minuten (aanpassing hiervan is mogelijk). De kosten bedragen 150 euro + 25 euro reiskosten vanaf 15 kilometer van Heusden.
Voor een beamer en laptop zorgen wij. Wij zouden het fijn vinden als u voor een scherm en een geluidsinstallatie zorgt. Mocht dat problemen geven, nemen wij deze mee.
Gebleken is dat deze lezing zich goed leent om publiciteit aan uw organisatie te geven. Op verzoek sturen we u gegevens voor een persbericht, uitnodiging en beeldmateriaal toe.
Nadere informatie rechtstreeks bij Hans van den Eeden:
0416 661 414